Најгоре дијете у 2024. години
Мршављење није једноставно, то зна свака особа која се упустила у дијету и вежбање. Често издржимо одређени, рестриктивни начин исхране али статистика каже да преко 90 одсто људи поврати килограме и онда све по старом. Нутриционисти и психолози се слажу да би било добро да у фокус ставимо здравље и физичку активност, размислимо због чега желимо да смршамо па тек онда кренемо у "авантуру".
Што се самих дијета тиче, Ју-Ес Њуз и Врлд Хелт Репот објавили су листу најбољих (најуспешнијих) дијета, међу којима предњаче Кето и Аткинсова. Наравно, свака листа има и зачеље, те се осврћемо на неке дијете које нису тако безбедне, ефикасне и одрживе.
Дукан дијета
Рестриктивна дијета подразумева низак садржај угљених хидрата и висок садржај протеина. Састоји се од четири сегмента - фаза напада, крстарења, консолидације и стабилизације. Оваква формулација има за циљ да помогне следбеницима да задрже тежину након што је изгубе. Циљ прве фазе је достизање кетозе, метаболичког стања у којем тело сагорева масти и током овог првог периода, живи се на протеинима, а шетње у трајању од 20 минута су обавезне. Друга фаза подразумева унос поврћа без скроба као што су купус, тиквице, спанаћ и парадајз. Трећи сегмент је одржавање, док последњи је стабилизација где почиње да се једе све, али један дан у седмици се "живи" искључиво по фази напада.
Клиника Кливленд истиче да нема много доказа који иди у корист ултра-рестриктивне дијете. Такав строги режим значи већи простор за грешке или фрустрације. Али што је још важније, недељу дана само уноса протеина може да изазове умор због недостатка угљених хидрата и витамина. У једној студији, жене које су биле на овој дијети имале су низак ниво витамина Ц. Такође, овакав начин исхране није безбедан за особе са дијабетесом. Многа здравствена удружења наглашавају да ова дијета мора да се избегава.
Сирова исхрана
Овде нема куване или прерађене хране. Присталице верују да им кувана храна, посебно кувано поврће, "убија" хранљиве ензиме. Краткорочно, може изазвати губитак тежине, али праћење дијете годинама може довести до здравствених компликација. Код особе које су јеле четири године сирову храну БМИ (индекс телесне тежине) је био испод нормалног за 15 процената код мушкараца и 25 процената код жена. Такође, 30 процената жена млађих од 45 година је изгубило менструацију. Овакав начин исхране није практичан, кухињски апарати који омогућавају укуснију припрему ових оброка и разноврсност, може бити скупа. Дехидратори, блендери и соковници, на пример, коштају десетинама хиљада динара. Уопштено говорећи, исхрана сировом храном није најбоља да се са њом почне ако желимо да се храните на биљној бази или брзо изгубимо тежину, пише Инврс.