Магазин

Да ли протеински шејкови помажу код мршављења

Лаки су за припрему, укусни су и могу бити савршена "брза" ужина, али да ли протеински шејкови могу да буду од помоћи када желимо да смањимо телесну тежину? Стручњаци деле главне предности протеинских шејкова када желимо да постигнемо своје фитнес циљеве, али и неколико мана којих треба да будемо свесни.
Да ли протеински шејкови помажу код мршављења© Freepik/Drazen Zigic

Протеин нуди неколико предности које могу помоћи на путу ка смањењу тежине. Храна богата протеинима нас засити, што смањује вероватноћу од преједања или константног "грицкања". Поред тога, истраживања показују да протеин може помоћи у очувању и изградњи чисте мишићне масе, али да ли и протеински шејкови имају овај ефекат?

Неке од главних предности протеинских шејкова за губитак тежине су:

Контролисање апетита

Захваљујући њиховом хемијском саставу, протеински шејкови могу помоћи у обуздавању жудње за храном, као и смањењу укупних потрошених калорија.

"Протеински шејкови, посебно они са високим садржајем протеина, могу помоћи у повећању осећаја ситости", наводи Бест. "Конзумирање протеинског шејка у замену за оброк или ужину може помоћи у смањењу глади и укупног уноса калорија. Ово може бити посебно корисно за оне који имају проблема са самоконтролом када је у питању храна."

Чувају мишићну масу

Током процеса губитка тежине, уобичајено је да ће се изгубити и масноћу, али и мишићи. Међутим, према студији из 2019. објављеној на порталу "Нутриентс", унос довољне количине протеина може помоћи у очувању мишићне масе, чак и у стању мировања.

"Термички ефекат хране (ТЕФ) се односи на потрошњу енергије која је потребна за варење, апсорпцију и обраду хранљивих материја из хране", каже Триста Бест, регистровани дијететичар за портал "Итинг вел (Eating Well)".

"Протеини имају већи ТЕФ од угљених хидрата и масти, што значи да им је потребно више енергије за метаболизам. Ова повећана потрошња енергије доприноси укупном сагоревању калорија и може помоћи код контролисања тежине."

Практично решење

Поред здравствених користи, протеински шејкови су савршен избор за људе који су увек "у покрету" и немају времена да често припремају и козумирају велике оброке. Брзо се праве, а обезбеђују довољну количину хранљивих материја које могу да послуже као "гориво" до следећег оброка.

Иако имају бројне добробити, неопходно је знати и потенцијалне ризике и нежељене ефекте протеинских шејкова:

Алергије или нетолеранције

"Протеински шејкови често садрже састојке као што су млеко, соја, јаја или ораси, који могу бити уобичајени алергени", каже Бест. "Они који су алергични или нетолерантни на ове састојке треба пажљиво да прочитају састав и изаберу протеинске шејкове који не садрже наведене алергене."

Могу изазвати проблеме са варењем

Неки могу искусити тегобе са пробавом када често конзумирају протеинске шејкове, углавном ако садрже као што су лактоза или вештачки заслађивачи. Поред тога, они који имају интолеранцију на протеине могу осетити симптоме као што су гасови, надимање, бол у стомаку и дијареја. Да бисте спречили ове проблеме, најбоље је да бирате шејкове са изворима протеина који се лако варе, уз мање додатака који могу да иритирају стомак.

"Постепено увођење протеинских шејкова у исхрану и одабир брендова високог квалитета може помоћи да се ови проблеми минимизирају", саветује Бест.

Недовољно хранљивих материја

Иако су практично решење од којег ћете дуго бити сити, не би требало да се конзумирају као замена за избалансирану исхрану. Ако се искључиво ослањате на протеине, нећете добити довољно хранљивих материја, што само може да доведе до здравствених проблема.

"Ослањање на протеинске шејкове као примарни извор исхране може довести до неравнотеже у другим есенцијалним хранљивим материјама", каже Бест. "Добра исхрана подразумева шири спектар витамина, минерала и влакана који недостају у протеинским шејковима." 

Пре увођења протеинских шејкова, најбоље је саветовати се са стручњаком који нам може препоручити коју врсту шејка да конзумирамо, како бисмо искусили све предности и смањили шансе за негативним ефектима. 

image
VV inauguration
banner