Магазин

Осећате мучнину током вожње? Ових 8 намирница вам могу олакшати путовање аутомобилом

Једни са вожњом немају никаквих проблема - осећају се потпуно лагодно, немају осећај мучнине и могу чак и да спавају у путу. Другима, пак, вожња колима представља праву ноћну мору и изазива "кување" у стомаку. Уколико и ви спадате у ту групу људи, ове намирнице могу бити од велике помоћи.
Осећате мучнину током вожње? Ових 8 намирница вам могу олакшати путовање аутомобилом© Canva / nicoletaionescu

Када је реч о кратким дистанцама, аутомобил је најчешће превозно средство, а по мишљењу многих и најкомфорније - пут се увек може прилагодити могућностима и личним жељама, у колима се може пустити музика по жељи, па и јести и пити онда када вам је воља. Звучи савршено, али оно што понекад поквари идилу јесте мучнина која се јавља приликом вожње, нарочито када се пролази кривудавим путевима или кањоњима од чије висине застаје дах. Истина, постоје одређени медикаменти који тај осећај мучнине могу умирити, али је увек боље прво покушати са природним средствима. Већину њих можете пазарити у локалној самопослузи или продавници здраве хране.

Ђумбир и камилица

Уколико знате да вам током вожње обично припадне мука, најбоље би било да пред пут попијете једну до две капсуле екстракта ђумбира, које ће умирити стомак и спречити појаву мучнина и нагона за повраћањем. Није згорег ни да за сам пут припремите (ледени) чај од камилице у који ћете додати мало ђумбира - тако ћете остати хидрирани и током вожње, а уједно одржавати потребан ниво умирујућих састојака у организму.

Чај од нане или освежавајуће бомбоне са укусом ментола

Током путовања колима од велике помоћи може бити и редовна конзумација незаслађеног или благо заслађеног чаја од нане, за који је научно доказано да помаже у борби са проблемима варења и синдромом иритабилних црева. Будући да чак и мирис нане може бити добар за спречавање осећаја мучнине, и освежавајуће бомбоне са укусом ментола су одличан избор за путовање колима.

Крекери и орашасти плодови

Намирнице које су богате скробом, као што су крекери, јако добро умирују осећај "кувања" у стомаку, а уједно су и довољно хранљиве, па у путу нећете прегладнети. Уз то, крекери нису ни превише "тешки", па нећете имати осећај надутости у стомаку. Што се тиче коштуњавог воћа, оно је богато протеинима, који су добар извор енергије. Једино што не би требало јесте да се претерује, ни са једним ни са другим.

Банане и доста воде

Уместо да поједете неку чоколадицу која је пуна шећера, боље се определите за банану, која је, поред тога што је здрава и укусна још и богата скробом и калијумом. Тако ћете предупредити појаву мучнине и остати сити, макар неко време. И наравно, најважније од свега јесте да током вожње уносите и доста течности. Уколико нисте љубитељ чајева од ђумбира, камилице или нане, обавезно пијте воду - обичну или газирану.

image