Магазин

Ових 10 намирница никада не би требало да наручујете онлајн

Наручивање путем сервиса за доставу свакако олакшава свакодневни живот, али и поред тога поједине намирнице никада не би требало куповати онлајн.
Ових 10 намирница никада не би требало да наручујете онлајн© Canva / Motortion

Популарни сервиси за доставу готове хране, намирница, производа за негу (и свега осталог што нам само може пасти на памет) нуде прегршт могућности које су у данашњем ужурбаном ритму веома практичне. Можемо одабрати из које продавнице желимо жељене артикле, начин плаћања, па чак и време испоруке.

Овакав систем многим људима омогућава једноставнију организацију свакодневних обавеза, као и припреме јела, али су се стручњаци ипак сложили да поједине намирнице не треба наручивати, већ куповати самостално, у радњи или на пијаци. За то они имају и добар разлог.

Меко воће

Воће које је осетљиво и које је познато по својој меканој структури, попут нектарина, шљива, кајсија и брескви, не би требало наручивати онлајн. Имајући у виду да је оно нежно, може се догодити да се оштети још на рафу у радњи, а да запослени то не примете и спакује вам такву воћку, или приликом паковања и транспорта ка вама. Овакве намирнице би ипак требало бирати самостално.

Јаја

Није изненађење што су се јаја нашла на овом списку, будући да су и она изузетно незахвална за наручивање због своје осетљивости. Не само што се може догодити да већ у продавницу стикну напрсле љуске, већ није искључено ни да пукну приликом испоруке на вашу адресу. Оваква јаја обично нису погодна за јело, па би ипак требало да куповину ове намирнице путем доставе ипак избегнете.

Авокадо

За разлику од меког воћа и јаја, авокадо није толико осетљив, али постоји други разлог због кога га не би требало наручивати онлајн, а то је његова зрелост. Познато је да се у продаји налазе и незрели, и савршено зрели, али и презрели (готово па покварени) авокадо, а будући да их нећете бирати ви, већ запослени у супермаркету, никада не знате шта ће вам стићи.

Зелена салата

Постоји више врста зелене салате, али свака од њих захтева складиштење у расхладној витрини. Када ово поврће наручите онлајн, може се догодити да се приликом испоруке оно исувише угреје, изгуби своју чврстину и боју и постане слузаво, а самим тим, ви ћете остати без салате на коју сте рачунали.

Диње

Баш као и код авокада, и код диње њена зрелост може бити проблем. Запослени у маркетима због превеликог обима посла често немају времена да проберу дињу која је савршено зрела, па није искључено да ћете добити ону незрелу, која није ни слатка, а ни сочна, или презрелу воћку коју ћете морати одмах да употребите како је не бисте бацили.

Риба

Риба је још једна намирница коју не би требало да наручујете путем апликација за доставу хране. Уколико се не складишти на прописан начин, риба може постати извор штетних бактерија и изазвати тровање. Њу, практично, не би требало ни куповати у супермаркетима, већ у посебно специјализованим радњама, односно рибарницама. 

Месо

Као ни рибу, ни месо и месне прерађевине не би требало поручивати путем интернета, јер постоји ризик да се оно у транспорту може покварити и постати узрок многобројних стомачних тегова. Уместо тога, месо би у идеалном случају требало куповати у месарама, а уколико их немате у близини, онда у радњи, али уз услов да то обавите самостално.

Готова пржена храна

Пржени кромпирићи, похована пилетина и остала храна која је термички обрађена и која се конзумира врућа и хрскава се такође нашла на списку експерата са портала Рил Симпл. Будући да достава из било које радње захтева најмање 20 до 30 минута, будите сигурни да ћете жељени оброк добити топао (а не врућ, како би требало) и потпуно мекан.

Млечни производи

Већину млечних производа, попут млека, павлаке, јогурта и слично би такође требало куповати у радњи, а никако путем доставе. Главни разлог јесте што се ове намирнице могу покварити уколико су дуго у путу, што ће вас у најбољем случају оставити без омиљене каше или кафе ујутру, а у најгорем - и поквареног стомака до краја дана.

Резано цвеће

Наручивање цвећа путем доставе може бити сјајно решење ако сте заборавили на нечији рођендан, али би ипак требало избегавати ову услогу коју нуде достављачи- Пре свега јер најчешће не постоји услуга персонализоване израде букета, а потом и што се може десити да цвеће које стигне на адресу буде већ полуувело.

image
VV inauguration
banner