Магазин

Проблем надимања се ублажава уз ове намирнице, тврде нутриционисти

Стомачни проблеми су уобичајена појава ако се нередовно и нездраво хранимо. Масна и зачињена храна, слаткиши, као и инстант јела могу изазвати бол у стомаку, надимање. Са друге стране, одређене намирнице и пића могу да ублаже ове непријатности, а међу њима предњачи зелени чај и лимун.
Проблем надимања се ублажава уз ове намирнице, тврде нутриционисти© Toni Koraza/unsplash

Чизбургери, помфрит, колачи, чипс - сва ова храна може да изазове стомачне тегобе које су често болне и непријатне. Надимање, као једна од сметњи, може бити последица накупљања бактерија у танком цреву, које ферментишу храну, пише Итинг вел. Уколико се сусрећемо са овим проблемом, ево шта саветују дијететичари да би могло да помогне.

Зелени чај

Овај напитак дефинитивно предњачи код проблема надимања. Истраживања сугеришу да зелени чај може имати благи диуретички ефекат на тело, захваљујући комбинацији антиоксиданата и полифенола који помажу да се избаци вишак воде и натријума, а самими тим ублажи ова нелагодност.

Вода са лимуном

Жути цитрус, лимун, познат је као природни диуретик, али и као благи лаксатив: Лимун сам по себи можда није лек за надимање. Међутим, уколико се дода у воду може да утиче на боље варење, појашњавају нутриционисти.

Семе коморача

Ситне семенке коморача садрже уља која утичу на смањење упале и бактерија које изазивају надимање. Такође су одличан извор влакана који поспешују варење. Препорука је да се додају у топлу шољу чаја од камилице или у тесто за палачинке или мафине.

Ананас

Ово тропско воће није само укусна ужина, такође може помоћи у ублажавању надимања: "Ананас се може похвалити дигестивним ензимом бромелаином, који игра значајну улогу у разградњи хране коју једете", каже нутриционист Еми Горин. Језгро ананаса садржи већу количину бромелаина, тако да да бисте добили максималну корист, покушајте да извучете сок из овог дела језгре, саветују нутриционисти.

Целер

Можемо га ставити у смути, супу, салате. Има висок садржај воде од око 95 одсто и одличан је извор влакана и калијума, који помажу у контроли воде повезане са надимањем. Влакна у целеру утичу на одржавање здравог система за варење, а пошто има висок садржај апигенина, флавоноида који се налази у биљкама, помаже у повећању раста "добрих" бактерија у цревима значајних за варење.

Спанаћ

Једно од најчешће конзумираних зелених поврћа је спанаћ. Одличан је извор неколико витамина и минерала, посебно магнезијума и калијума, који су ефикасни у спречавању надимања и гасова. Само 1 шоља куваног спанаћа обезбеђује 39 одсто препорученог дневног уноса магнезијума. Магнезијум је неопходан јер утиче да се активирају ензими који су значајни у варењу и одржавању здравља црева. Такође, шоља спанаћ испуњава 24 одсто дневних потреба за калијумом: "Калијум утиче у ублажавању надимања услед задржавања воде узроковане вишком натријума", појашњава нутрициониста Су-Нуи Ескобар.

image
VV inauguration
banner