Магазин

Краћа ногавица, погрешна торта и заборављени бидемајер: Шта кад венчање крене наопако

Музика је заказана, декорација савршена, торта као из снова. Венчање се ближи, младенци са нестрпњењем очекују званице. И онда, догоди се нешто што ни у сну нико није очекивао - цвеће бидемајера почне да жути, док примећујемо да младожењино одело није добро искројено, тј једна ногавица доста краћа. Ове ситуације се догађају, каже за РТ Балкан организаторка венчања Јована Поповић која је причала о "кризама" које нико не очекује на свадбама.
Краћа ногавица, погрешна торта и заборављени бидемајер: Шта кад венчање крене наопако© Drew Coffman/unsplash

Колико год чекали дан нашег венчање, овај догађај сам по себи може бити стресан и многи су под тензијом како ће све протећи. Размишља се о гостима, венчаници, бидемајеру, декорацији, музици, о свему.

"Сваки озбиљан организатор венчања мора да буде спреман да је овај позив пун изненађења и непредвиђених ситуација. Пре свега радите са људима који су на дан венчања под набојем емоција које се врло лако испољавају. Као организатори или вође протокола на дан свадбе свако од нас има своју "Спорт Били" торбу у којој има свега и свачега - од марамица, воде, ханзапласта, до маказа, супер лепка, лепка за трепавице па до лекова против болова, кармина и чоколадица", наглашава наша саговорница организаторка венчања, Јована Поповић из Студио Арт Гардена.

Време - непредвидив фактор

Многи венчања желе да проведу на отвореном. Признаћемо, делује заиста лепо да млада и младожења прошетају испод дрвећа или на неком пропланку уз музику. Овај сценарио заиста делује филмски, али да ли је и практичан?

"Након пандемије тренд венчања напољу је дозивео експанзију. Мој савет свим младенцима, баш из разлога непредвидивости времена и промена, да се свадба одржи у затвореном простору, а чин венчања или сечење торте буду напољу", каже Јована и додаје:

"Велике су температурне промене, па се дешавало да смо због топлоте одложили церемонију венчања за 1 сат. Такође, услед врућине, топиле су се свеће које су било у оквиру декорације, посебно оне високе. Ту није било помоћи и морали смо их да склонимо".

Сузе и божури

Када ствари крену тако да ни у сну не бисмо уснили, треба имати на уму да је све решиво, уз мала прилагођавања, јер понекад су рокови за решавање проблема веома кратки.

"Једном је једна млада добила бидермајер из неке цвећаре за време шминкања, јер се није шминкала у ресторану, већ у шминкерском студију. Шминкер ме зове и каже 'помагај, не могу да је нашминкам она плаче све време'. Зашто? Бидермајер је био од божурова, а свадба је била августу и цвеће кад је донето из расхладне коморе са 8 степени на 35 само је кренуоло да жути. Објасним шминкеру да божур као цвет трпи шишање и да све латице које су пожутеле слободно исече како би имали иоле нормалан бидермајер, јер не можемо да направимо исти за 2 сата до венчања, а и да он нашминка девојку како треба. Зато, саветујем девојкама - причајте са декоратерима које је цвеће у сезони вашег венчања да не будемо сви под сресом", саветује Јована.

Шта са краћом ногавицом

Незгодне ситуације нису заобишле ни младожење, те је било момената када су имали проблема са оделом:

"Једна од ситуација која је била прошле године је та да сам сат времена пре церемоније венчања кад су се младенци обукли и спремили за фотографисање приметила да је младожењи једна ногавица краћа. Не би био велики проблем, да је било црно одело са црним ципелама, то нико не би приметио, али летње беж одело са еспадрилама и босом ногом то ће сви уочити. Да нико није приметио, имали бисмо 200 фотографија на којим се види да је једна ногавица краћа. Морали смо ручно да преправимо панталоне, није било другог решења, а ни времена", присећа се.

Торте са погрешном декорацијом

Незаобилазна ствар на венчањима је торта - наравно на више спратова, богато украшена али, наша саговорница каже да је и ту било проблема и да су решења пронађена на лицу места. 

"Стигну торте са погрешном или недовољном декорацијом. Ту смо се довијали тако што смо са аранжмана скидали цвеће и додавали на торту, а било је и 'позајмице' лишћа из баште ресторана.

Такође, Јована се присетила када је на једном венчању стигла торта, која се није распала, али је "пукла". Тачније, раздвајали су се спратови, те је био неопходно да се интервенише сатенским тракама. 

А где је бидемајер

"Оно што може да се примети јесте да уредно сваке године по нека млада заборави бидермајер. Све остале ситнице се негде пронађу, а за битне ствари не препуштамо случају да се забораве. Зато смо ту и на дан свадбе како би се младенци осећали сигурно и безбрижно да нису ништа пропустили и заборавили", истиче. 

Зумирање шунке, лабуд као гост 

Ове ситуације јесу стресне, посебно за младенице, али када их се присете са извесне дистанце, вероватно ће на њих другачије гледати, као на нешто што је било симпатично, па и смешно. Непредвидљивост са собом често носи и дозу хумора, те веште очи гостију и званица неретко забележе ове урнебесне тренутке и зато ево неких од њих.  

Младожења са "зујалицом" на оделу 

 Лабуд као непозвани гост

Камерман који зумира шунку на видео снимку

Млада која је дала све од себе да гледа краљевско венчање

Младожења који је заборавио панталоне у хотелу, па чека да му донесу 

 

image