Магазин

Свадбени обичаји који највише нервирају људе на Балкану

Било да сте отишли на свадбу рођаку кога нисте видели од основне школе или драгом пријатељу, дочекаће вас обичаји и навике које су већини досадне или иритантне. Шта су корисници друштвених мрежа навели као оно што их је највише изнервирало - чекање младенаца после цркве или први плес са увек истом, клише песмом?
Свадбени обичаји који највише нервирају људе на Балкану© pixabay/zzmart

Свадбени обичаји су бројни, а у зависности од дела Балкана, једни су увек популарнији од других. Међутим, многи обичаји за кориснике друштвених медија нису ни мало симпатични а ни забавни. Преносимо вам неке од исповести гостију на балканским свадбама.

Уписивање поклона

"У Западној Србији постоји обичај да се особа од поверења задужи да пописује поклоне и новац. Све - име, презиме цифра или поклон се уноси у велику свеску, а паре се чувају у актн ташни!"

"У неким крајевима постоји обичај да се чита на разглас колико је ко донео новца, као забава, али је звучи као да желе да осрамоте људе. 'Од кума САМО 250 евра, а теча Милан дао 300. Срамота'."

Куповина младе

Обичај који је вековима задржао своју актуелност је откуп младе, веома често обичај који би требало да прати смех и хумор, али нису баш сви одушевљени њиме. Историјиски, овај обичај је заиста укључивао цењкање, велику количину злата и дуката, све док кнез Александар Карађорђевић 1846. године није објавио наредбу којом "искање и давање новца и злата за девојку укида се као обичај противан достојанству човечјем".

Од тада је прошло много, али обичај није нестао. А у коментарима на друштвеним мрежама нашао се и овај обичај: 

"Нервирају ме песме које су смислили да певају док 'призивају' младу. - Изађи млада, изађи млада ти, лепа си ми слатка к'о бомбона, к'о најлепши мајски дан."

"Дефинитивно најодвратнији обичај на спрским свадбама је куповина младе. Замисли неко те купи за 100 евра?!"

"У неким крајевима се долази пред кућу младе са нимало ласкавим текстом коју обично изговара стари сват: 'Чујемо да овде станује девојка која би да се уда и усрећи делију, па смо дошли да видимо испуњава ли и она критеријуме."

"На крају излази млада која више није у епицентру дешавања. На младу су сватови заборавили јер су слушали надмудривање пијаних рођака."

Младенци се сликају, а гости чекају

"Након венчања у цркви, младенци оду да се сликају на два сата, а ми останемо у сали са неком музиком са 'мора' и досађујемо се."

Други пак веселије проводе време док чекају младенце да испозирају у оближњем парку или поред реке, а неки и да се пресвуку.

"Два сата смо слушали песме које су наручивали старији људи из сватова. Не само што не знамо песме које су се певале, већ не знам ни како се уз њих игра, а већина је звучала као да би требало да се онај ко се венчава унапред каје."

Неки корисници друштвених мрежа, поделили су и један необичан обичај за плодност младог пара који би требало да им омогући много деце у будућности, а потиче из околине Љига.

"Након што се завршило венчање у цркви, млада и младожења иду кући, а гости их чекају у цркви. Младожењин отац нас је позвао после бацања сита на кућу, јер следећем обичају не присуствују младини мајка и отац. Младин брат је скупио све младе људе, пре свега девојке и момке који нису венчани, који имају корпу са плетивом које они замрсе, а млада мора то да размрси и сви да ћутимо док то не уради нема мрдања. Напорно је и досадно. Уђемо сви у собу и ћутимо. То траје сигурно десет минута, а нама је постало онда и смешно, сви хоће да 'пукну' од смеха."

Први плес

Када су младенци напокон стигли у салу, праћени песмом коју си изабрали или неким маршем из наше не тако давне историје, време је за први плес. Већ неколико година уназад, младенци по правилу плешу уз песму "Лутка", групе Сарс.

"И док младожења покушава да одржи баланс са једне стране, са друге хоће изгледа 'мужевно' тј. незаинетересовано јер је 'прекул' за овај догађај."

"Зашто неко не научи мушкарце да плешу и ухвате ритам, макар уз ту једну песму коју су одабрали?"

А има и потпуно другачијих примера: "Као да свадбе нису саме по себи добољно трауматичне, изгледа да се примио и овај обичај да младенци изведу неку кореографију и ја чисто сумњам да са оваквим испадима било кога чека рај."

"Младожења хвата ритам док се осмехује веселим сватовима који их снимају или фотографишу, све док им се жмарци не појаве пред очима што од светла и блица, што од дима који је скоро па обавезан при првом плесу. Младенци се назиру а публика је одушевљена, што је већи дим, зна се да је 'богата' свадба."

"Дим, балончићи и прскалице. Не знам да ли је први плес или фронт."

"Као по обичају након плеса следи ватромет. Колико смо некада волели да као деца гледамо ватромет, толико је сада постао малтене свакодневна ствар. Осим бака, дека и деце, нико им се више и не радује. Свадбе су убиле љубав према ватромету!"

"Прилагођена музика"

"Свако ко је био барем на два венчања, зна да ће стих 'Е да могу послати јој сузе, сузе би јој рекле све', 'вештом' игром речи постати: 'Е да могу послати јој сапун, сапун да се опере'."

"Наравно, свака песма крије неку пошалицу, као да речи нису већ довољно смешне, а посебно се цени убацивање алузија на секс у свим песмама."

image