Магазин

Познати против познатих: Сестре Кардашијан против сестара Хадид, Албанке на супротним странама

Иако интернет активисти и новинари с великим жаром праве и прате листе "зараћених страна" у Холивуду, занимљиво је да директних сукоба познатих личности по овом питању заправо нема
Познати против познатих: Сестре Кардашијан против сестара Хадид, Албанке на супротним странама© RT Balkan/WWD, Patrick McMullan, Getty Images

Манекенке Хадид против Кардашијанки, Рита Ора против Дуе Липе, брачни пар Бибер против Зендаје, сторији и тиктокови једних против постова и хаљина других и фанови једних против фанова других... 

Уколико нисте баш добро упућени у текуће сукобе на Блиском истоку, нема разлога за бригу - ту су друштвене мреже да вам "објасне" кога у рату "подржавају" ваши омиљени инфлуенсери, певачи или спортисти и кога, сходно томе, ви као "морално освешћен грађанин" морате "хитно да блокирате" или отпратите на друштвеним мрежама. 

Интернет "активизам" какав знамо на сцени је већ више од 10 година. Од покрета "Животи црнаца су важни" 2013. године, преко зенита "Ми ту" покрета 2017. и америчких избора 2020. године, овај начин агитовања, чију учинковитост многи и даље оспоравају, чини се да је достигао свој врхунац са сукобом Израела и Палестине. 

Због тога месецима круже и проширују се листе познатих личности које наводно подржавају једну или другу страну, а читаоци и пратиоци се позивају да се на свој начин супротставе неистомишљеницима тако што ће престати да их прате и купују производе које промовишу.

Пропалестинску страну тако, судећи по интернет списковима, предводе глумице Сузан Сарандон, Синтија Никсон, Кејт Бланшет и Зендеја, певач Зејн Малик и сестре Хадид. Израел, са друге стране, подржава клан Кардашијан-Џенер (са изузетком Клои Кардашијан која је исказала подршку обема странама), Хејли и Џастин Бибер и Леброн Џејмс.

Омиљене певачице и промотерке тзв. Косова, Дуа Липа и Рита Ора, такође су се на листама нашле на супротним странама, будући да је Дуа "позвала на престанак ватре и етничког чишћења у Гази", а Рита наводно лајковала произраелске постове на Инстаграму. 

Кога волети, кога мрзети, кога пратити а кога "кенселовати"?

Иако активисти и новинари са великим жаром праве и прате листе "зараћених страна" у Холивуду, занимљиво је да директних сукоба познатих личности по овом питању заправо и нема.

Понеки стори подршке 7. октобра, позиви на прекид ватре у Гази и евентуална хаљина у бојама заставе на фестивалу у Кану били су, међутим, довољни да разбуктају оштре препирке на Иксу, Инстаграму, Редиту и ТикТоку. 

Док их "обични" корисници друштвених мрежа "кенселују", наводно сукобљене познате личности (попут сестара Хадид и Кардашијан-Џенер) и даље позирају заједно, заједнички промовишу брендове и подржавају једне друге. На пример, дугогодишње пријатељице и манекенке Кендал Џенер и Ђиђи Хадид су у марту 2024. године на Недељи моде у Паризу рекламирале бренд "Жакмус" и делиле заједничке слике на друштвеним мрежама.

Ипак, након више месеци "сољења памети" на интернету, јавност се, чини се, помало заситила, те се тако испод постова са списковима познатих и позива на бојкот или подршку све чешће могу наћи наводи да је "све то само перформанс" и позиви да се "кенеселује институција познатих личности", као и оптужбе да "никога у Холивуду не интересује шта се дешава палестинској деци, већ се само додворавају публици".

image