Магазин

Најлепше лице Газе - Бела Хадид: Зашто је манекенка морала да се извини?

Времена у којима су познате личности јавно износиле ставове и мишљења само о темама у које су упућене и због којих су се највероватније прославиле давно су иза нас
Најлепше лице Газе - Бела Хадид: Зашто је манекенка морала да се извини?Getty © Photo by Arturo Holmes/Getty Images for NYFW: The Shows

Манекенка Бела Хадид коначно је прекинула ћутање о питању сукоба на Блиском истоку, усхићено су синоћ пренели светски медији примећујући да су јој за то биле потребне тачно две недеље више него сестри Ђиђи. 

Бела, иначе палестинског порекла, на Инстаграму је замолила јавност да јој "опрости" због тога што се није раније огласила, рекавши да се бори да пронађе "идеалне" речи како би одговорила на "дубоко замршене и ужасне" догађаје који су се десили у протекле две недеље након напада Хамаса и израелске одмазде.

Нагласила је да се у Гази дешава "ургентна хуманитарна криза, да породицама треба приступ храни и води, а болницама гориво за електричну енергију, лекови и медицинска средства за рањене и одржавање људи у животу".

Сестре Хадид, а превасходно Бела, годинама отворено скрећу пажњу на ситуацију у Гази и посећују протесте и скупове у знак подршке Палестини, тако да не изненађује интересовање јавности за њихову вишедневну "друштвеномедијску тишину".

Међутим, узнемирена и узбуђена јавност која је свакодневно изложена сликама отете, осакаћене и крваве деце наставља да упире прстом и тражи да се по овом питању, ако је могуће што пре, изјасне и сви они далеко мање инвестирани.

Ко каже - кајаће се, ко не каже - кајаће се

Времена у којима су познате личности јавно износиле ставове и мишљења само о темама у које су упућене и због којих су се највероватније прославиле, давно су иза нас. 

Свако ко има "платформу" (велики број пратилаца, или још боље - следбеника на некој друштвеној мрежи) у очима јавности дужан је да се огласи и пресуди - ко је крив, а ко невин и кога и на који начин треба казнити. Ћутање о проблематичним темама о којима можда и не знате довољно није никакво злато, већ се разуме као знак притајене подршке. 

Уколико сте ових дана позната личност, а не делите никакве заставице и пароле да стојите уз или се молите за неку од зараћених страна, свима би морало бити јасно да волите и подржавате насиље. Истовремено, уколико покажете да је ваше срце некоме отворено наклоњеније, ризикујете да изгубите велики део следбеника и последично уговора и партнерстава са компанијама којима продајете своју публику. 

Није важно то што сте ви, на пример, певач или пливач. Ваше је да хитно обнародујете ставове о садржају и делотворности вакцина, пресудите ко је силован, а ко силоватељ, чији је Кашмир и да ли је у реду да Фитнес близнакиње врате пса ког су удомиле у азил.

На друштвеним мрежама се протеклих недеља праве листе, спискови и тзв. едити (снимци које монтирају корисници) на којима се познате личности (неретко произвољно) деле у таборе - ко је за Палестину, а ко за Израел. Након тога заинтересована јавност има прилику да у коментарима оцени ко им се згадио, чије филмове више неће гледати и чије ће производе одмах просути у ве-це шољу.

И док се чини да колективна екстаза због новог сукоба и могућности да се одредимо и поделимо магли вид и брише границу између бивше порно глумице и стручњака за геополитику, потребно је за тренутак застати и размислити да ли би можда са нејаких плећа једне манекенке или тиктокерке ипак требало скинути захтев да нам хитно каже "за кога навија" и чијих жртава јој је више жао.

@nypost

OnlyFans star Mia Khalifa celebrates Israel attacks, urges Hamas to film ‘horizontal’ on phones

♬ original sound - New York Post | News

image
VV inauguration
banner