Магазин

Како су два брата из руске провинције основала Холивуд

Када се спомене Холивуд прва асоцијација је увек Америка. Међутим, да није било двојице Руса питање је како би филмска индустрија изгледала и да ли би Холивуд уопште и постојао.
Како су два брата из руске провинције основала Холивуд© Wikimedia Commons / Thomas Wolf

Далеко од светала велеграда, у руском градићу Рибинск, давне 1878, односно 1881. године, рођена су два брата - Јосиф и Николај Шенкер. Њихова судбина, а нарочито каријера, достојна је великог платна, и то не било каквог већ правог, холивудског.

Како су Јосиф и Николај постали Џозеф и Николас

Почетком 90-их година 19. века породица Шенкер је заједно са другим јеврејским породицама у Америку и тако је почела њихова прича у "обећаној земљи". Нашавши се на непознатом терену, далеко од родбине и пријатеља, Шенкери су схватили да немају много избора, те да њихов успех зависи од брзине прилагођавања.

Не знајући од чега да почну, прво су променили имена, како би она звучала пријемчивије америчком уху: Јосиф је постао Џозеф, а Николај - Николас. Презиме је такође малчице кориговано, из Шенкер у Шенк. Управо са тим именима двојица Руса исписала су историју светске кинематографије.

Посла има ко хоће да ради

Џозеф и Николас су се врло брзо снашли: прво су продавали новине, а потом се запослили у локалној апотеци, као обични помоћници. Радили су марљиво за свега 600 долара готово даноноћно, знајући да њихова и судбина њихове породице зависи од тога колико се потруде и брзо инфилтрирају у друштво.

Након две године рада у апотеци момци су скупили довољно новца да је откупе, али им урођени предузетнички дух није дао да се на томе зауставе. Уложивши још мало труда и љубави у бизнис, успели су да га након само 3 месеца продају по чак 6 пута већој цени. Задовољни и пуни елана, младићи су наставили да усавршавају своје предузетничке вештине.

Једно познанство је преокренуло судбину браће Шенк

Судбина се браћи Шенк осмехнула још неколико пута, али је права прекретница у њиховим животима наступила када су упознали Маркуса Лоуа, који је своје богатство стекао захваљујући аутоматима за игре на срећу и биоскопима. Знајући да им он може финансијски помоћи, Џозеф и Николас су му представили идеју за отварање луна паркова. И, упалило је!

Браћа су уз помоћ позајмице почела да граде подијуме за игру, барове и забавне паркове, а паралелно проучавају и филмску индустрију, која је тад била на самом почетку свог развоја. Срећом, на време су препознали њен потенцијал, па им је свака инвестиција, једна за другом, доносила велики новац и славу.

У једном тренутку браћа су се раздвојила - Џозеф се 1916. године оженио звездом немог филма Нормом Талмаџ и преселио у Калифорнију. Николас је одлучио да остане у Њујорку и настави сарадњу са Маркусом Лоуом, који је у то време имао у свом власништву чак 119 биоскопа широм Сједињених Америчких Држава и Канаде.

Две највеће продуцентске куће у рукама двојице Руса

Средином 20-их година 20. века Лоу је купио 3 филмске компаније. Међутим, његова идеја није била да води 3 мале, већ једну велику компанију, па их је уз помоћ Николаса објединио у корпорацију Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Након смрти Лоуа 1927. године, Николас је преузео "кормило" филмског студија и наставио да га развија и шири све до 1955. године, када је на његово место дошао Артур Лоу, Маркусов син.

Истовремено је Џозеф на позив Чарлија Чаплина постао председник филмске компаније United Artists, која је у то време производила тек око 8 филмова годишње. Увидевши потенцијал, он је извршио реорганизацију бизниса и привукао нове звезде и продуценте. Под његовом "диригентском палицом" United Artists је добио и своју прву награду Америчке филмске академије, што је Џонасу дало ветар у леђа.

И у изазовним временима браћа Шенк су остала на врху

Николасов бизнис је био стабилан, али се Џозефов 30-их година нашао на "танком леду". Тада су се у Холивуду појавили први звучни филмови који су веома уздрмали продукцију немих филмова којима се бавила продуцентска кућа United Artists. Међутим, он је уз мало труда и много вере успео да сачува лидерску позицију чак и у тако изазовним временима.

Три године касније он је заједно са бившим руководиоцем продукције Warner Bros, Дарилом Зануком, основао је независну продуцентску компанију 20th Century Pictures, а још две године касније је припојио кући Fox Film Corporation. Тако је настала је нова корпорација 20th Century Fox, која је Џозефу донела још више новца и славе.

И тако су Николас и Џонас, двојица браће из руске провинције, основали Холивуд. Без њих, њихових амбиција и вере у будућност филма вероватно не би постојаo ни Metro-Goldwyn-Mayer, ни 20th Century Fox - две највеће продуцентске корпорације у историји кинематографије. 

image
VV inauguration
banner