Магазин

Ове намирнице ни случајно не треба да дајете свом псу

Пси су веома упорне животиње, које ће ту своју особину нарочито показати када седнете да једете. Из сажаљења или жеље да их почастимо, често им са стола дамо комадић хране или неку воћку, али оно што нам ретко прође кроз главу јесте чињеница да пси одређене намирнице не смеју да једу.
Ове намирнице ни случајно не треба да дајете свом псу© Canva / manushot

Мало ко може да одоли тужним псећим очима које вире испод стола и прате трајекторију кретања виљушке од тањира до уста. А такве се сцене у кући у којој живи пас свакодневно дешавају. Ипак, ветеринари упозоравају да на молећиве погледе љубимаца ипак треба остати имун, јер поједине намирнице са стола овим четвороножним члановима породице никако не пријају, а у одређеним случајевима могу изазвати чак и озбиљне здравствене проблеме.

Цитрусно воће

Цитрусно воће, попут поморанџи, лимуна, грејпфрута, лимете и мандарина садрже висок ниво лимунске киселине и етеричних уља, који могу у великој мери изиритирати желудац вашег љубимца и у најбољем случају довести до дијареје и повраћања. У најгорем - може доћи и до промена у раду нервног система, а са таквим стварима се не треба играти.

Хлеб и други производи од теста

Квасац који се користи како би хлеб "нарастао" може довести до ширења желуца и великих проблема у гастроинтестиналном тракту. Могуће је чак и тровање етанолом, који настаје у процесу ферментације квасца у стомаку. Последице су видљиве већ након 2 сата од конзумације ове намирнице, па уколико се десило да вам је пас "мазнуо" са стола парче, добро испратите његову реакцију.

Свеже и суво грожђе

Свеже или суво грожђе код паса може довести до озбиљних оштећења бубрега, њиховог отказивања, па чак и фаталног исхода. Последице зависе од тога колико је грожђа доспело у желудац пса. Ово воће је пуно танина, флавоноида и моносахарида које пси не могу да метаболишу, а ветеринари сматрају да је то примарни разлог њихове токсичности по псе.

Лук и бели лук

Осим што им сигурно неће пријати јер су љути и веома интензивног мириса, лук и бели лук код паса могу изазвати значајне иритације гастроинтестиналног тракта. Тренутни ефекат конзумације лука и белог лука огледа се у грчевима у желуцу повраћању и дијареји, док се као дугорочне последице могу јавити анемија и оштећење црвених крвних зранаца.

Млеко и млечни производи

Баш као и велики број људи, и пси могу бити интолерантни на лактозу. Самим тим, процес варења млека и млечних производа им може представљати проблем. Од степена интолеранције зависи и реакција организма: код блажих облика могу се јавити гасови, док се код тежих облика јављају и грчеви у стомаку, дијареја и повраћање које може довести до дехидратације.

image