Магазин

Планирате пут у Санкт Петербург? На ове ствари треба да обратите пажњу

Северна престоница Русије, Град белих ноћи, Град музеја - све ово су називи за један од најлепших руских градова, Санкт Петербург. Због своје богате историје и великог броја знаменитости овај град је и прави изазов за туристе, јер планирајући своје путовање они једноставно не знају одакле да почну и шта да посете.
Планирате пут у Санкт Петербург? На ове ствари треба да обратите пажњу© Canva / Vladislav Zolotov

Сваки пут када планирамо путовање на неку дестинацију на којој до сада нисмо били, наше мисли су расуте на све стране - да ли је сада право време за посету града, да ли ће бити гужве, како направити оптималну руту обиласка тако да буде што мање "празног хода", па и где одсести и јести. Уколико је Санкт Петербург на вашој листи жеља, ови савети ће вам сигурно значити приликом организације путовања.

@rtbalkan

Da li ste obišli ovaj impresivni grad u Rusiji? 🇷🇺 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy ⁣#fypシ #moscow #saintpetersburg

♬ original sound - RT Balkan

Које је идеално време за посету Санкт Петербурга

Санкт Петербург је магичан у било које доба године, али је најбоље време за посету, нарочито уколико сте зимогрожљиви, период између касног пролећа и ране јесени. Од краја маја па све до почетка јула месеца моћи ћете да уживате у феномену познатом као беле ноћи, као и незаборавном призору мостова који се раздвајају, док је септембар савршен јер у то време лишће на дрвећу почиње да жути, па је и доживљај града потпуно другачији. За оне издржљиве, којима руска зима не представља проблем, и децембар и јануар могу бити одличан избор - призори храмова и музеја окружени белином снежног покривача сигурно ће вас оставити без даха.

Колико дана је довољно у Санкт Петербургу

Некима - ни цео живот. Али, уколико причамо о туристичкој посети Северне престонице, не би требало да путовање траје краће од 3 до 5 дана. Наравно, за овако кратко време моћи ћете да посетите тек понешто. Примера ради, "протрчите" кроз Ермитаж, обиђете храм Спас на Крви, и евентуално се провозате бродићем по реци Неви и каналима. Идеално би било да путовање траје најмање две недеље - тако ћете успети да посетите и центар града и све туристичке атракиције које се ту налазе, али и да обиђете резиденцију руских императора, Петергоф или "град у граду", Кронштадт

Карте, смештај и ресторане букирајте онлајн

Санкт Петербург годишње посети око 8 милиона туриста, а значи - гужва је током целе године. Како бисте избегли вишечасовно чекање у редовима испред музеја или позоришта, постарајте се да карте купите онлајн на званичним сајтовима. Исто се односи и на ресторане, нарочито оне познате. Листа чекања је некада и по неколико месеци, па уколико желите да себе частите изврсном вечером са погледом на магична светла Санкт Петербурга, место резервишите на време. Такође, када планирате путовање имајте на уму и да многе културне установе не раде понедељком.

Најбоље је да користите градски превоз, а ако више волите такси инсталирајте апликацију

Многи туристи кажу како се град најбоље доживи уколико користите све његове ресурсе, укључујући и градски превоз. У Санкт Петербургу је он веома развијен и поприлично једноставан за сналажење. Плаћање превоза се најједноставније обавља путем картице "Подорожник", која је универзална за сва превозна средства - можете са њом и у метро и у друмски превоз. Уколико, пак, преферирате такси, најбоље би било да инсталирате неку од званичних апликација - "ЈандексГо", "Сити-Мобил" или "Убер Русија".

image