Магазин

Бескућници послати ван града како би свој привремени смештај ослободили за обожаваоце Тејлор Свифт

Известан број бескућника послат је из Единбурга у Абердин и Глазгов како би њихов привремени хотелски смештај био уступљен туристима и фановима певачице Тејлор Свифт уочи њеног концерта. "Ово је очигледна неправда", истиче стамбена добротворна организација из Шкотске.
Бескућници послати ван града како би свој привремени смештај ослободили за обожаваоце Тејлор СвифтGetty © Kevin Mazur/TAS24 / Contributor

Неколико особа које немају кров над главом, а које подржава Шелтер Скотланд (добротворна организација) послато је таксијем из Единбурга у Абердин, Глазгов  због недостатка смештаја за фанове Тејлор Свифт:

"Ово је очигледна неправда да бескућници буду у директној конкуренцији са туристима", наводе из организације.

Тејлор Свифт ће наступати три вечери на стадиону Марејфилд у Единбургу од 7. до 9. јуна. Стотине хиљада обожаватеља ће похрлити у град, а конкуренција за хотелске собе је велика.

Добротворна стамбена организација саопштила је да су људи који су у Единбургу проглашени бескућницима, а којима би обично био понуђен привремени смештај, попут хотела, су послати из града у друге градове због велике "несташице" смештаја.

Нема доказа да су бескућници удаљени из смештаја у којима већ бораве, пише Би-Би-Си.

Ради се на проналажењу одговарајућег смештаја, тврде из градске власти

Постоји законска обавеза за особе које су у Шкотској проглашене бескућницима, да им се понуди хитан привремени смештај, а то може бити и у хотелу. Прошлог новембра забележене су рекордне бројке бескућника, озбиљан недостатак социјалних изнајмљених домова као и растући трошкови приватног изнајмљивања.

"Наше службе на првој линији већ виђају људе којима је одмах потребан кревет, а већ им је речено да им је једина опција да напусте град. Породица која пролази кроз трауму бескућништва у Единбургу не би требало да се сели километрима од свог посла, школе и заједнице да би нашла смештај за хитне случајеве", наглашава директорка Шелтер Скотланд Алисон Вотсон и сматра да је потребан другачији одговор шкотске владе.

Нагласила је да ће овакво питање да се понови сигурно током неких фестивала који су предвиђени у Единбургу.

Градско веће Единбурга саопштило је да не премешта станаре из привременог смештаја како би се ослободило места обожаватељима Тејлор Свифт. Међутим, саветник за стамбена питања Џејн Меагер је рекла: "Симптом хитне ситуације са којом се суочавамо у Единбургу је то што повремено морамо да користимо туристички смештај за смештај бескућника. Знамо да неће бити доступан током целе године, посебно током ужурбаних летњих месеци, па га нерадо користимо као последње средство. Свесни смо ситуације и радимо са погођеним домаћинствима на проналажењу одговарајућег, алтернативног смештаја".

Недостатак смештаја и пораст цена авионских карата због концерата

Европска турнеја Тејлор Свифт изазвала је и велику потражњу за авионским картама у Европи, а цене смештаја су потасле и неколио хиљада посто.

До августа 2023. године, хотели у Кардифу и Ливерпулу у Великој Британији - где ће Тејлор наступити у јуну - већ су достигли нивое попуњености од преко 50 посто за датуме турнеје, према подацима истраживачке агенције СТР. Капацитети се попуњавају и упркос повећању цена: у Кардифу, собе се изнајмљују за 230 долара више него што је уобичајено, открила је аналитичка фирма за гостопримство Lighthouse.

До децембра, потражња за приватним смештајем за датуме када се одржава турнеја Тејлор Свифт у Бечу, повећала се за 1.989 посто у односу на претходну годину, а у Варшави је повећана за 2020 посто, према подацима агенције за изнајмљивање смештаја ЕрДНА.

Француски лист Ле Монд известио је да ће више од 250.000 људи присуствовати њеним концертима у Паризу и Лиону, што ће довести до економске добити од повећаних прихода од превоза и хотела.

image