Магазин

Mалој деци ипак можете давати кикирики - смањује шансе од развоја алергија

Иако се до сада родитељима саветовало да са увођењем кикирикија у бебину исхрану буду нарочито опрезни, најновије истраживање показало је да је ова пракса заправо добра по њих и да се ризик од развоја алергија смањује за чак 71 посто.
Mалој деци ипак можете давати кикирики - смањује шансе од развоја алергија© Canva / Kawaiis

Кикирики је један од најјачих алергена у свету исхране, који када доспе у организам особе која је нетолерантна на њега може изазвати озбиљне последице попут сужавања дисајних путева, па чак и смртни исход. Баш из тог разлога родитељи често избегавају да их дају својим малишанима, стрепећи од потенцијалних последица уколико постоји алергија.

Увођење кикирикија у исхрану детета не треба да буде баук

Међутим, недавно истраживање које су спровели истраживачи Краљевског колеџа у Лондону показало је да се управо ранијим увођењем кикирикија у исхрану детета може предупредити настанак алергије и да је вероватноћа њеног развоја у том случају чак 71 посто мања него код деце која кикирики нису никада ни окусила. Студија је обухватила више од 500 малишана узраста до 12 година.

"Резлутати истраживања требало би да охбрабре родитеље у томе да својој деци дају мале количине кикирикија већ од најранијег детињства", навела је Жан Марацо, директор Националног института за алергологију и заразне болести САД у чланку који је објавио Национални здравствени институт. "Постоје смернице које ће родитељима помоћи у томе да се детету пружи трајна заштита од алергије ове врсте", додала је она.

На који начин проценити када је време да се кикирики уврсти у исхрану детета

Алергија на кикирики се код већине деце развија веома рано, већ у периоду између 6. и 12. месеца живота, наводе стручњаци и додају да је управо то идеално време да се развоју алергије стане на пут, преноси портал Вашингтон Пост. На који начин увести кикирики у исхрану детета је нешто што сами родитељи треба да процене, али је препорука аутора студије да се у почетку малишанима дају мале количине ове намирнице.

"Постоји низ начина: можете кикирики путером танко намазати парче хлеба или га помешати са мaјчиним млеком, дохраном или кашицом коју беба иначе једе", сугеришу аутори студије. "Можете га чак размутити и у мало топле воде и дати детету да то попије." Једино о чему треба водити рачуна јесте да се избегава давање кикирикија у комадићима, како се дете не би загрцнуло. Све остало је у реду, у малим количинама и постепено.

image