Магазин

Жуманце има црвену мрљу - да ли такво јаје сме да се једе

Да ли сте приликом разбијања јаја и стављања у тигањ приметили црвену тачкицу на жуманцету? Ако јесте, можда сте у тим случајевима и бацили јаје, јер сте сматрали да није безбедно за јело. Ово је ипак кулинарски мит и таква јаја неће шкодити здрављу. Ако вам мрљица баш смета, остраните је ножем, а у наставку прочитајте зашто се оне појављују.
Жуманце има црвену мрљу - да ли такво јаје сме да се једе© Ron Lach/pexels

Мрља коју приметимо на жуманцету јајета јесте мрља од криви. Није резултат поквареног или оплођеног јајета, како се мисли, већ указује на пуцање капилара у јајнику кокошке или у жуманчаној кеси. Ова појава може бити узрокована многим стварима, укључујући старост кокошке и њену исхрану, али то није знак да је кокошка оболела. Укратко, мрље од крви нису пријатне да видимо, али су такође нормалне.

Иако можемо да налетимо на овакво јаје, ипак су неуобичајенија појава. Сва комерцијална јаја се скенирају и сортирају, што укључује посматрање кроз љуску да би се уочили недостаци. Већина јаја са мрљама крви се сортира овим процесом, али неколико их ипак прође. Мрље су уобичајене код јаја од кокошки са фарме, пише Кичен.

Боја јаја може да буде фактор за појаву крвних мрља. Учесталост ових мрља је око 18 одсто код кокошака које носе смеђа јаја, у поређењу са само 0,5 одсто код белих јаја.

Поред тога, старије кокошке на крају свог циклуса ношења јаја и млађе кокошке које су тек почеле да носе јаја имају тенденцију да полажу више јаја која садрже крвне мрље.

Лоша исхрана - укључујући недостатак витамина А и витамина Д и стрес такође могу повећати шансе за настанак ових мрља.

Уколико приметимо црвене тачкице, не значи да морамо да бацимо јаје. Амерички одбор за јаја каже да су ова јаја потпуно безбедна за јело, а ако нам баш смета смета, једноставно треба да извадимо врхом ножа и наставимо са доручком.

Крваве мрље могу се појавити и у беланцу јајета, што значи да је до крварења дошло након што је јаје пуштено у јајовод.

Такође, постоје браон или беле тачкице које се могу појавити и на жуманцима, али и на беланцима. Обично се формирају од комада ткива које јаје покупи приликом проласка кроз јајовод, наводи Хелтлајн.

image