Магазин

Коју храну би требало избегавати на шведском столу

Шведски сто у хотелима и ресторанима подразумева изобиље хране. Другим речима, не знамо куда ћемо пре, да ли да узмемо пецива, пите, јаја са сланином, кашу са воћем, воћни јогурт или чоколадно млеко. Набрајању нема краја, а стручњаци упозоравају да можемо лако упасти у замке и прејести се храном која дуже стоји на отвореном столу, а самим тим је подложна бактеријама, што може изазвати тровање.
Коју храну би требало избегавати на шведском столу© Yukiko Kanada/unsplash

Ретко ко може да одоли чарима шведског стола - у тањир "пакујемо" сухомеснате производе, месо, помфрит, салате, пите. Ипак, ако заиста желимо да максимално искористимо овај вид обедовања треба да будемо опрезни са намирницама које бирамо, јер можемо да се отрујемо или једемо храну која кад се охлади, па поново подгреје, нема неки укус.

У наставку прочитајте коју храну треба у пуном кругу избегавати на отвореним столовима.

Домаћи помфрит

Изгледа као одличан прилог, помфрит је јело ког треба да се клонимо када је сервирано на шведском столу. Често је недовољно зачињен, а може бити и мастан ако је лоше припремљен. Постоји могућност да је направљен у великим количинама, те се само подгрева што наравно није добро.

Воћна салата

Воће је привлачна понуда на многим шведским столовима, а посебно ако смо на одмору и једемо обиље хране. Воћна салата може изгледати као савршен начин за почетак дана, али постоје добри разлози због којих треба да будемо опрезни према ономе што би изгледа као супер понуда. Свеже воће се лако контаминира патогенима као што су салмонела, ешерихија, па чак хепатитис А. То се првенствено односи на дињу и бобичасто воће.

Палачинке

Сви их воле, али палачинке се праве у већим количинама, те не би требало да нас изненади да када дође ред нас буду хладне и "као гума". Ово посебно важи ако су изложене у посуди на пару и не праве се на лицу места.

Житарице

Већина житарица за доручак је препуна додатог шећера и рафинисаних угљених хидрата, а све време садржи минималне количине и протеина и влакана. Добијене посластице више личе на десерт него на доручак, повећавају ниво шећера у крви и за само неколико сати касније поново ћемо бити летаргични и гладни.

Кечап, сенф

Обично су дуготрајни и то би у теорији требало да их чини добрим избором за доручак на бази шведског стола. Али у стварности, њихова "дуговечност" је дискутабилна - управо због тога, тегле са овим додацима могу бити контаминиране, посебно имајући у виду број руку које их додирују сваког дана.

Кајгана, пржена сланина, остриге

Кајгана на шведском столу може бити воденаста, хладна, јер једном кад "изађе" из тигања и кувари је ставе у посуду са загревањем, брзо се претвара из богатог и кремастог јела у неукусно, пише Мешед. Што се тиче сланине, лако може да се претвори од хрскавог јела до жилавог. Такође, ово се дешава и са виршлама, кобасицама које у судовима на пару или топлоту, могу чак и да буду сиве боје. Остриге се издвајају као намирница која је веома кварљива и препорука је да се не једу када су сервиране на буфеима. Веома су осетљиве на патогену контаминацију и то због протеина и влаге и лако због њих се одмор може да се претвори у ноћну мору.

Шта је препоручљиво да се конзумира са отвореног стола

Оно што се сугерише да једемо са шведског стола јесте пршута, месни деликатеси, сиреви, димљени лосос, киш, као и омлет који се прави пред нашим очима. Локално воће, авокадо и орашасто воће су такође добро дошли да конзумирамо када смо на одмору.

image