Магазин

Зашто средње године миленијалаца изгледају другачије у односу на претходне генерације

Средње доба сада изгледа скроз другачије у односе на тај период наших родитеља. Они су у четрдесетим имали сталне послове, увелико градили породични живот, децу уписивали на факултете. Данас, миленијалци живе скоз другачије - заузимају младалачки став према животу, често су необавезним везама, о деци размишљају тек у петој деценији.
Зашто средње године миленијалаца изгледају другачије у односу на претходне генерације© Helena Lopes/pexels

Ако желите да стекнете осећај како се променило средње доба, посебно оно у Америци, не тражите даље од комедије "Невестин отац" из 1991. године. У филму се појављују глумци Стив Мартин и Дајан Китон, који играју родитеље у средњим четрдесетим и све се "врти" око ћеркине свадбе. Многи који су одгледали филм могу да се сложе да шта год да је филмски идеал средњих година, он не личи на данашње живахне четрдесетогодишњаке.

Може се рећи да средње године данас изгледају скроз другачије уколико их поредимо са старијим генерацијама. Многи миленијалци не мисле о себи као о одраслој особи која треба да брине о кредиту за стан, деци на факултету...

Како је дошло до ове промене

Изазовне финансијска и културна стварност утиче на то да многи осећају да не живе у складу са стандардима модерног одраслог доба. Променa става о старењу такође обликују понашање у средњим годинама на нове начине, стварајући више простора за достигнућа и авантуре, пише Нешнел Џиографик.

Финансијски притисак значи одлагање оснивања породице, власништва куће

"Почетком двехиљадитих, научници који се баве друштвом, приметили су да најстарији миленијалци (они рођени почев од 1981. године, иако је тачна гранична година још увек предмет расправе) нису достигли типичне маркере завршетка образовања, запошљавања, венчања и рађања деце", каже Карен Фингерман, професорка људског развоја.

Финансијски притисци утичу на тајминг ових прекретница, јасни су стручњаци. Миленијалци имају велике изазове пред собом - баве се нестабилним пословима, геополитичким преокретима, трошковима живота, инфлацијом:

"Двадесет четири године касније, настављамо да одлажемо и брак и рађање деце", каже Каролина Араго, која проучава друштвене и демографске трендове. Између хипотеке, здравствене заштите, бриге о старима и бриге о деци, живот је увек био скуп, али за миленијалце се показао посебно поразним.

Криза средњих година или криза "код год"

Често смо могли да чујемо да нека особа пролази кроз кризу средњих година. Ипак, то се сада доста променило:

"Теорија о универзалном феномену кризе средњих година одавно је разоткривена", каже Марги Лахман, професор психологије. У стварности, само мали проценат људи пријављује да их је доживео, а криза се може десити у различитим годинама. Уместо тога, средовечност је историјски била време да се фокус пребаци са себе на друге људе, да се пронађе смисао кроз менторство или укључивање у активизам.

Нова слобода 

Јасно је да недостају структуре које би повећале сигурност, посебно она финансијска, али је дошло до веће животне флексибилности и многе миленијалце радује чињеница да могу дуже да остану млади". Биотехнолошки напредак је помогао да се повећа стопа плодности жена од 40 до 45 година за 132 процента у периоду између 1990. и 2019. године, дајући женама више времена пре мајчинства.

Губећи традиционалне структуре одраслог доба, миленијалци су такође стекли нову слободу, стварајући простор за верзију одраслог доба у којој не морате да напуштате родитељски дом и не морате да се венчате да бисте били одрасли", наглашава Фингерман.

image