Магазин

Генерација Икс, миленијалци, генерација Зед - ко су какви родитељи

Колико пута сте рекли: "Никада нећу бити родитељ као што су били моји родитељи"? Шансе да овако нешто говоре и ваша деца су велике, тврде стручаци. Психолози напомињу да не треба елиминисати васпитање које су пружили родитељи, већ кориговати тамо где нисте били задовољни. Шта заправо карактерише родитељство генерације Икс, миленијалаца, генерације Зед?
Генерација Икс, миленијалци, генерација Зед - ко су какви родитељи© Elina Fairytale/pexels

Свака генерација родитеља жели да напредује у односу на претходну. Већина родитеља се бори за што боље васпитање и гајења своје деце и начин на који они то манифестују, биће јединствен и специфичан за њихову генерацију. Уколико нам се није допадало како су нас васпитавали маме и тате, препорука је да коригујемо, а не да одемо у скроз другом правцу, кажу психолози.

"Узимање најбољег из сваке генерације и прилагођавање сопственом индивидуалном стилу може бити најкорисније", каже др Амелија Кели, терапеуткиња и напомиње да ће сваки генерацијски стил родитељства ће изгледати другачије од предходног.

Дакле, шта карактерише родитељско васпитање генерације Икс, миленијалаца, генерације Зед?

Генерација Икс (рођени од 1965. до 1980. године)

Ову генерацију често називају "сендвич генерацијом", јер су налазе између бумера и миленијалаца. Једна је од првих генерација родитеља која напушта ауторитативно васпитање и спремнија је да учи и усавршава се као радитељ.

"Они воле да добијају и дају савете о родитељству и увек уче како да буду бољи родитељ. Примећено је да они чешће волонтирају и веома су укључени у развој своје деце", објашњава Холи Шиф психолог.

Стручњаци наглашавају да постоје теорије да је ова генерација постала заинтересована да научи више о родитељству из разлога што нису имали довољно подршке док су били деца.

Подстичу индивидуализам своје деце и доношење сопствених избора. Ипак, наглашава се да могу да буде веома заштитнички настројени и, иако ово може бити од користи када је у питању безбедност и сигурност, њихова деца често нису независна, што може утицати на њих у одраслом добу.

Миленијалци (рођени од 1981. до 1996.)

Психолози уочавају да родитељи који припадају миленијалцима имају тенденцију да буду отворенији од било које генерације пре њих: "Из тог разлога, они нису поклоници неког специфичног стила родитељства, већ проналазе вредност у позитивном васпитању у односу на ауторитарну дисциплину", каже Шиф. Психолози истичу да миленијалци такође постижу бољу равнотежу између посла и приватног живота: "Родитељи који припадају овој групи се такође много више ослањају на технологију, како у учењу, тако и у допуштању својој деци да играју игрице или гледају видео снимке на таблету или телефону," наглашава Шиф.

Они подстичу своју децу да постављају много питања о емоционалној интелигенцији, усавршавању и свету око себе: "Важна компонента миленијумског родитељства укључује истицање индивидуализма и радне етике изнад неких других вредности. Фокусирање на самопоштовање и идентитет довело је до тога да ова генерација ангажује своју децу у далеко више ваннаставних активности. За неку децу, ово је веома позитивно. Код других је то створило одређени замор и парализу о томе шта да раде са својим следећим корацима", појашњава др Кели.

Генерација Зед (рођени од 1997. до 2013.)

"Родитељи из генерације Зед теже да буду савршени", каже Шиф, "али се зато осећају мањак самопоуздања у свом родитељству у поређењу са мамама које припадају миленијалцима". Истиче се да су ови родитељи одрасли уз друштвене мреже где се критикује сваки потез, а све се снима и дели: "Они врше притисак на себе због средине у којој су одрасли, а део тога је и ово друштвено поређење са 'савршеним' животима других родитеља приказаним на друштвеним медијима", каже Шиф. Ипак, остаје још много тога да се види како ће се ова генерација снаћи у родитељству, пише Перентс.

image