Магазин

"Ви уживате, ми патимо": Становници Мајорке се окупљају на плажама да би "отерали" туристе

Протести против туризма који се недељама одржавају на улицама Балеарских острва ће се током викенда преселити на обалу, у покушају да се плаже Мајорке опораве од гужви због великог броја туриста. Под паролом "Заузмимо наше плаже", позивају се сви становнци у близини плажа да се купају и "уживају у њима као и раније".
"Ви уживате, ми патимо": Становници Мајорке се окупљају на плажама да би "отерали" туристеGetty © Sean Gallup

Организатори позивају становнике Мајорке на протест који ће се одржати на плажама шпанског острва, у нади да ће се превелике гужве и раст цена услед прекомерног туризма зауставити. Становници тврде да масовни туризам подиже цене закупа станова за локално становништво и врши притисак на њихове јавне услуге.

Незадовољни Мајорканци окупили су се у летовалишту Колонија де Сант Џорди, источно од главног града острва, Палма де Мајорке. Ова група је на друштвеним мрежама поделила хештег "OcupemLesNostresPlatges", што у преводу значи "каталонци за окупирање својих плажа". Другим речима, покрет наглашава да је време да становници "запоседну" сопствене плаже уместо туриста.

Антитуристички покрет је такође објавио да ће се веће демонстрације одржати у недељу 16. јуна на плажи Са Рапита.

"Плаже припадају свима"

"Позив становницима да напуне плаже Мајорке у знак протеста против пренасељености. Позивамо све становнике који живе у близини плажа да оду тамо да опораве наше плаже и уживају у њима као и пре," написала је група на платформи Икс, преноси "Дејли мејл".

Група је себе описала као "грађански, миран и породични одговор" на масовни туризам, додајући: "Једноставно ћемо ићи на купање, да покажемо да плаже припадају свима, да су јавно добро и ми сами нећемо да одустанемо." Покрет је настао као одговор на изјаве Мануеле Кањадас, портпаролке странке Вокс, која је рекла да Мајорканци "не могу очекивати да ће ићи на плажу у јулу и августу као пре много година".

У Палми, демонстранти против прекомерног туризма предложили су порезе за путнике на крузерима, мање аутомобила за изнајмљивање и ревидиране накнаде за смеће за туристе.

Становници желе ограничен број туриста

Градоначелник Палме, Хаим Мартинез, рекао је Комитету за одрживост да треба ограничити број крузера или да се дозволи кретање оних којима је Мајорка матична лука. Прошле суботе, хиљаде мештана марширало је главним градом острва, упозоравајући туристе да "иду кући" са транспарентима на којима је писало "Мајорка није на продају".

Претходно је на Канарским острвима 20. априла преко 50.000 људи изашло на улице Тенерифа у знак протеста против масовног туризма, машући плакатима на којима је писало "Ви уживате, ми патимо" и "14 милиона туриста годишње, али 36 одсто Канара у опасности од сиромаштва".

Мештани Тенерифа такође су штрајковали глађу више од недељу дана у оквиру шире протестне кампање. 

У протеклих неколико месеци, земље које сваке године привлаче путнике (као што су Јапан, Холандија, Италија) такође покушавају да одврате велики број туриста увођењем одређених забрана и правила.

image