Магазин

Амстердам забрањује изградњу нових хотела због великог броја туриста

Амстердам више неће дозволити да се граде нове хотелске зграде и ово је одговор локалних власти на борбе против масовног туризма.
Амстердам забрањује изградњу нових хотела због великог броја туриста© Liam Gant/pexels

Главни град Холандије пронашао је своје методе које баш и не иду у корист туризма, али јесу на страни житеља града - наиме нема више градње хотела. Оваква одлука донета је како би град био што прикладнији за живот мештана и посетилаца.

"То значи да неће бити претераног туризма, нових хотелских зграда, и не више од 20 милиона ноћења туриста у хотелима по једној години", наводи се у саопштењу управе града, а пише Ројтерс.

Постоје изузеци кад је у питању градња

Ипак, нови хотел у Амстердаму може да се изгради само ако се затвори други хотел, ако се број места за спавање не повећа и ако нови хотел буде бољи - на пример, одрживији. Међутим, правило се не односи на нове хотеле који су већ добили дозволу.

Град активно покушава да ограничи број туриста, који углавном долазе у Амстердам, због тзв. секс туризма у Кварту црвених фењера, као и либералне политике конзумације лаких дрога.

Шта тако привлачи туристе у Амстердаму 

Амстердам је дефинисан кружним воденим каналима, препознатљив је по занимљивој архитектури и сматра се једним од највећих финансијских и културних центара цвета.

Званични подаци кажу да су туристима примамљиви Рајкс музеј, музеј Винсента ван Гога и Рембранта, ако и кућа Ане Франк. Ипак, како је било речи, каса града се добрим делом пуни и од легализоване проституције и лаких дрога.

image
VV inauguration
banner