Магазин

Венеција почиње да наплаћује туристима улазак у град - грађани незадовољни

Венеција од данас, 25. априла, почиње да наплаћује улаз у град туристима који долазе на један дан. Ово је први такав случај на свету намењен да ублажи притисак масовног туризма. "Циљ је да се пронађе нова равнотежа између туризма и становника овог града", рекао је Симон Вентурини, локални саветник задужен за туризам. Ипак, овај потез изазвао је незадовољство становника овог града и разних удружења, која тврде да се на овај начин ништа не решава те да се град претвара у "забавни парк".
Венеција почиње да наплаћује туристима улазак у град - грађани незадовољни© unsplash / Ricardo Gomez Angel

Ова мера донета је са циљем да се смањи притисак на древни италијански град који тоне под тежином масовног туризма.

Посетиоци који долазе на једнодневни излет од данас, 25. априла, ће морати да купе улазницу од пет евра, што ће на кључним локацијама контролисати инспектори.

Прошле је године 3,2 милииона туриста преспавало барем једну ноћ у старом градском језгру, али десетине хиљада људи сливали се на уске градске улице током дана, често с крузера, како би разгледали знаменитости, укључујући Марков трг.

Циљ увођења улазница је подстицање једнодневних излетника да дођу у мање фреквентним раздобљима како би се смањиле гужве, преноси Хина.

У изјави локалним медијима, градоначелник Луиђи Бругнаро је описао ову улазницу као "експеримент јединственог типа". Рекао је да је циљ "створити град у којем је могуће живети", али је и УНЕСКО упозорио на "неповратне промене" у граду и лагуни, и "наставак пропадања због људске интервенције, утицаја климатских промена и масовног туризма"

Карте ће моћи да се резервишу онлајн и односиће се на 29 ударних дана између 25. априла и 14. јула.

Протест грађана

Овај потез градске управе је критикован од стране разних удружења из Венеције која тврде да се овиме град претвара у "забавни парк", али и да наплата уласка неће имати никакав учинак.

"Пет евра неће одбити људе. Дневни посетиоци нису проблем, већ ствари попут мањка приуштивог становања. Потребни су нам прописи који би помогли становницимам увођењем правила којим би се ограничиле ствари као што је 'Аирбнб', на пример", рекла је председница удружења за становање Федерика Тонинело.

Чланица Одбора за туризам Венеције Симоне Вентурини је, упркос критикама, изјавила да је тај град први пут покушава да учини нешто од кад је "укочио себе масовним туризмом".

Главно острво Венеције је од половине 20. века изгубило више од 120.000 становника који су отишли због масовног туризма.

Ко све мора да плати улаз у Венецију

Сви дневни посетиоци старији од 14 година морају платити таксу. Они који ноће у смештају у Венецији неће морати да плаћају, али ће и даље морати да се региструју путем новог система.

Становници Венеције и ширег региона Венето (и њихови рођаци) неће морати да плаћају улазницу. Особе с инвалидитетом, студенти који су уписани на студије у овом граду, и они који посете град само на један дан због здравствених разлога или спортске манифестације или концерта су такође ослобођени плаћања.

Улазак у историјски центар Венеције моћи ће да се плати преко интернета и та наплата ће бити у фази тестирања до 14. јула, углавном викендима и другим данима када се очекује велики број туриста.

Туристи који долазе преко дана у Венецију ће, ако не купе карту преко интернета, моћи да је купе и уживо, а они који буду ухваћени без карте у Венецији ће морати да плате казну између 50 и 300 евра.

image
VV inauguration
banner