Магазин

Спавање са мокром косом - оштећене власи и ризик од настанка гљивица

Често нас упозоравају да није добро да спавамо са мокром косом, јер можемо да се прехладимо. Иако не постоје научни докази да спавање са влажном косом изазива респираторне болести, ипак постоје ризици повезани са њеним оштећењем, а у све то су још укључене и гљивице.
Спавање са мокром косом - оштећене власи и ризик од настанка гљивица© freepik

Многи од нас, посебно када је топлије време, не маре да ли ће да заспу са мокром косом или не. Једноставно оперемо је, завијемо у пешкир, прилегнемо, кад оно већ је јутро, коса је сува. Пошто је нисмо осушили феном, мало се бринемо, јер су нас опомиљали старији да овакав ритуал може да нас доведе до прехладе. Ипак, убрзо схватамо да пролазимо без последица и помислимо све је у реду. 

Не би требало да будемо тако сигурни, кажу стручњаци:

"Када се ујутру пробудите након што сте спавали са мокром косом, можда ћете приметити да мирише на устајалу и влажну арому сличну мирису раних фаза формирања буђи", каже Дасти Склабах фризерка и додаје:

"Ови влажни услови доприносе много споријем процесу сушења и могу створити савршено окружење за развој гљивица и бактерија. Ако се ово дешава често, може прерасти у прави проблем на власишту изазивајући промену боје, свраб, перутање. То виђам често".

Гљивице цветају у тамном и влажном окружењу и опстају на мртвом ткиву косе, ноктију. Као резултат је јастук пун ових микроорганизама - на њему може да се открије чак 16 гљивичних врста, кажу студије.

Врсте гљивица malassezia насељавају кожу 90 одсто одраслих особа и обично не изазивају никакву штету. Међутим када настану проблеми, приписују се влажним срединама, знојењу и масној кожи. Пронађена у фоликулима длаке, гљивица је такође повезана са кожном болешћу званом дерматитис, хроничним обликом екцема узрокованог генетским факторима и факторима животне средине.

"Дерматитис је широка категорија стања која има једну заједничку особину - сви они изазивају упалу коже", објаснио је др Питер Лио и истакао:

"Ово се обично манифестује као црвенило, оток, љуштење и сувоћа, али у тежим случајевима заправо може довести до рана. На власишту, најчешћи облици дерматитиса су себороични дерматитис и псоријаза, блиски рођаци који се обично манифестују перути, сувоћом и сврабом".

Такође, лишај је гљивична инфекција на глави. Гљивице улазе у косу, утичући на кератин и ткиво, што узрокује да постане ломљива и пуца. Остају на чешљевима, четкама, неопраним пешкирима, намештају и постељини. Иако је већина случајева лишаја на кожи главе заражена од других људи са инфекцијом, један од фактора ризика укључује топло и влажно окружење у којем могу расти.

Black Piedra је још једна у низи гљивица која се повезује са косом и кожом. Ако се не лечи, може да изазове алопецију. Уобичајена код људи са дугом косом и обично се формира у врућим и влажним срединама, пише Хафпост.

И гљивице и оштећена коса

Јасно је да спавање са мокром косом није добра идеја. Можемо да се пробудимо са поломљеним и замршеним праменовима које је тешко вратити у здраво стање, посебно уколико имамо коврџаву косу.

"Спољни слој косе, кутикула, треба да се прошири када је влажан и да се скупи док се суши. Ако предуго остане 'растегнут', онда ће пуцати, угрожавајући здравље спољашњег слоја", појашњава фризерка.

image