Магазин

Ово је разлог зашто не би требало да чупамо седе длаке

Многима је позната следећа сцена: Уочили смо седу длаку, желимо да је ишчупамо, али се онда сетимо чувене реченице: "Ако ишчупаш седу длаку, израшће ти неколико нових на истом месту", па одустанемо од насилног уклањања власи. Следеће о чему размишљамо је фарбање и прикривање "знакова старења". Стручњаци објашњавају прави разлог зашто не би требало да чупамо седе, као и да два пут размислимо пре него што одлучимо да их сакријемо.
Ово је разлог зашто не би требало да чупамо седе длаке© Freepik/freepik

Постоји веровање да, ако приметимо једну седу длаку, никако не смемо да је ишчупамо, јер ће на њеном месту да израсте још неколико нових. Ипак, стручњаци поручују: Да је то стварно тако, онда би опадање косе могло да се заустави, јер би било довољно да повремено ишчупамо неколико длака и сачекамо да нам око њих расту нове, тако да имамо бујну косу цео живот.

Дакле, наравно да је ово веровање заправо мит, не постоје никакви научни докази који потврђују да ће на овај начин почети да нам расте више седих длака. У исто време, то не значи да је препоручљиво да их чупамо, али ипак из мало другачијих разлога.

Зашто је лоше дачупамо своју косу, без обзира да ли је седа или не

Стручњаци су за "Хафингтон пост" објаснили да, чак иако почупамо целе праменове косе који нам сметају, они ће израсти и биће потпуно исти као и пре него што смо их уклонили, тако да бол и чекање на следећу фазу раста неће донети жељени ефекат. Важније је да знамо да, ако чупамо било коју длаку са главе, можемо да оштетимо или чак уклонимо фоликул.

"Фоликул длаке је у основи "кућа" власи, испуњена карактеристикама косе коју сте уклонили", објашњава пластични хирург др Патрик Дејвис. "Једноставно речено, поново ће израсти са истим својствима, чупањем и наношењем бола ништа нисмо постигли."

Осим што ће насилно уклањање длака оштетити фоликул, може да утиче и на оне који се налазе око њега, тако да можемо чак и трајно да зауставимо раст длака у том подручју. Чупање длаке је мали шок за систем а ризик од престанка раста косе у том подручју већи када смо старији, када длаке природно постају проређене и тање.

Стручњаци објашњавају да су људи са седом косом обично старији, тако да, ако уклањају седе длаке на овај начин, мање су шансе да из оштећеног фоликула израсте нова коса. Поред тога, може доћи до и урастања длаке, јер када год извучемо фоликул, он се све више "усади" под кожу и временом може доћи до зачепљења пора или чак инфекције.

"Чупам седе, али се оне још увек појављују"

Раст нових седих длака нема везе са чупањем, већ са годинама и генетиком. Ако смо приметили једну или неколико седих, постоји велика шанса да је то само природни процес који долази са старењем. Велику улогу има и генетика: ако су чланови наше породице почели да седе док су били релативно млади, велика је вероватноћа да ће се исто догодити и нама.

Дакле, наша коса није "одлучила" да нам се "освети" за чупање тако што ће нам расти ове седе, већ су у питању неизбежни процеси у организму. Ако желимо да се овај процес успори, поједине студије су показале да узимање витамина Б12 и Д3 може помоћи, али није сигуран начин за спречавање седења. За сада, остаје опција фарбања у првобитну боју или допуштања природи да "ради своје". 

Поједини фризери и стручњаци за фарбање предлажу тражење начина да у потпуности прихватимо седе власи и укомбинујемо их са сопственим стилом, тако да постану једна врста модног печата. Многи фризери охрабрују клијенте да, када примете да су почели да седе, целу косу префарбају у ову "нову" боју и отворе следеће поглавље у свом личном стилу. У последњих неколико година, бројне славне личности су прихватиле своје сребрне праменове, постепено мењајући типичан стандард лепоте, који диктира да жене морају да прикривају своју сиву боју косе.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner