Магазин

Витамин Ц, ретинол, биотин: Шта је кожи заправо потребно

Често смо збуњени које све производе треба да ставимо на кожу како би изгледала што здравије и блиставије - да ли да мажемо хидратантне креме, тонике или одмах да пређемо на ретинол? За здраву кожу неопходно је да се прво добро побринемо за њену баријеру, па тек онда приступимо хијалуронској киселини или витамину Ц, наглашавају дерматолози.
Витамин Ц, ретинол, биотин: Шта је кожи заправо потребно© @ senivpetro/freepik

Кожа је највећи орган на телу и брига о њеном здрављу требало би да буде свима приоритет. Ипак, догађа се да упадамо у замке козметичке индустрије и понети рекламама и разноразним саветима са ТикТока купујемо креме за које и не знамо за шта служе. Стављамо разне препарате на тело и лице, а заправо за кожу је превасходно битна квалитетна исхрана.

"Суплементи попут биотина се продају да би одржавали нормално здравље коже, али они већини људи нису потребни. Добро избалансирана исхрана, са пуно воћа и поврћа, позитивно ће утицати на ментално и физичко здравље, а самим ти и на здравље коже", каже дерматолог Девина Мехта.

Вода јесте битна за кожу, али у нормалним количинама

Чујемо да је вода добра за здравље коже и чини се да ако је пијемо у великим количинама, резултати неће изостати. Ипак, стручњаци се не слажу са оваквим мишљењима и саветују да није потребно да се "наливамо" водом, јер не постоји количина која ће обезбедити савршену кожу.

Који производи су заправо потребни

Прво би требало да се посветимо нези и здрављу баријере коже. Неопходно је да баријеру одржавамо колико је могуће нетакнутом, а то се постиже употребом: средства за чишћење, хидратантне креме и креме за сунчање.

Препоручује се нежно чишћење прозводима који су ПХ неутрални: "Довољно је пустити воду да тече низ тело. Не морате да радите пилинг - кожа ће га само одрадити", истиче доктор Џулс Липоф, а пише Нешнал Џиографик.

Хидратација је јако битна и препроучује се да се производи који обезбеђују влажност наносе тик после туширања или умивања: "Наносите хидратантну крему на мокру кожу како би ојачали њену ефикасност", додаје.

Такође би требало да користимо крему за сунчање, јер незаштићено излагање УВ зрацима може исушити кожу и повећати ризик од рака.

Тек кад је кожна баријера заштићена, решавају се секундарни проблеми као што је старење

Када је кожна баријера заштићена, онда можемо да уведемо у свакодневну рутину, хијалуронску киселину, ретинол, витамин Ц. Сматра се да су ови препарати корисни и ефикасни, али да нису неопходни. Уколико решимо да их користимо, требало би да се консултујемо са дерматологом, јер наведени састојци могу бити и штетни ако се не користе на одговарајући начин.

Нега зими подразумева појачану хидратацију

Хладнији ваздух је сувљи ваздух, па треба кожу додатно да хидрирамо. Дерматолози саветују и да ограничимо време под тушем, јер ћемо зими сигурно користити топлију воду која додатно исушује кожу.

Такође, препорука је да појачамо хидратанте креме, али и да смањимо ретинол, пилинге и витамин Ц, јер они утичу на дехидратацију: "Још увек ове састојке можете да користите током зиме, али постоји могућност да кожа неће толерисати њихову употребу сваки дан", наглашава доктор Мехта.

image