Магазин

Хвалисање стресом: Како разговори о преоптерећењу на послу могу угрозити ваш углед

Разговар о томе колико сте "заузети" и како сте "увек у гужви" на послу може вам помоћи да скинете део тог емоционалног терета и притиска, посебно ако су и ваше колеге у сличној ситуацији. Неки своју велику количину обавеза чак воле да носе као "медаљу" и показатељ успеха. Међутим, ако пређете одређене границе са овом навиком, то може да вас кошта. Како да препознате "хвалисање стресом" код себе и других?
Хвалисање стресом: Како разговори о преоптерећењу на послу могу угрозити ваш углед© Freepik/wayhomestudio

Можда стрес не звучи као нешто чиме би се многи хвалисали, али овај термин се у последње време развио као опис за прекомерно дељење фрустрације везане за пословне задатке. Онај који се "хвалише стресом" ће често говорити колико му је пун распоред, да је толико тражен на послу да не може све да постигне, да је свакодневно заузет и преоптерећен...

Ако се често упуштате у овакве врсте "хвалисања", ваши пријатељи и колеге лако могу да развију негативно мишљење о вама, сугерише нова студија. Према стручњацима у САД, запослени који се жале да су под стресом перципирани су као мање компетентни и мање симпатични на радном месту.

Неки "хвалисавци стресом" можда покушавају да придобију поштовање других, у нади да ће околина мислити да су особа која има велике одговорности, али ова тактика може да постигне поптуно супротно.

"Ово је понашање које смо сви видели, а сви можемо рећи да смо га имали у неком тренутку", рекла је главна ауторка студије Џесика Родел, преноси "Дејли мејл".

"Када сам се питала зашто људи то раде, помислила сам да можда говоримо о нашем стресу јер желимо да докажемо да смо довољно добри, али сазнали смо да се то углавном не дешава. Људи заправо сами себи штете, иако мисле да ће им то помоћи да изгледају боље својим колегама," закључила је.

Научници су спровели студију у две фазе, почевши од иницијалне анкете од 360 учесника, који су упоређивали изјаве измишљених сарадника који су се управо вратили са конференције. У анкети, хипотетички колега који се "хвали стресом" је о састанку рекао да је то "само још једна ствар на мојој листи, а већ сам био под стресом до максимума", а говорио би и "нико нема појма под којим сам стресом".

Учесници су ту особу оценили као значајно мање симпатичну и мање компетентну од некога ко је говорио о томе колико је конференција била "сјајна", као и од некога ко је такође био под стресом, али мање говорио о томе. Учесници су такође рекли да би било мање вероватно да ће помоћи колеги са посла који се жалио ако су преоптерећени на послу.

У другом делу студије, још 218 учесника је такође оценило "хвалисавце стресом" из стварног живота као мање компетентне и допадљиве.

Зашто људи не воле да слушају ову врсту "хвалисања", то јест жаљења

Интереснтно је да су стручњаци такође открили да ове колеге често имају већи ниво личног стреса, а тим објашњава да се стрес шири као зараза са једне особе на другу када људи говоре о томе. 

"Када неко стално прича и "хвали" свој стрес, чини се као да је добро бити под стресом", рекла је Родел.

"То се само "прелије" на колегу поред њих - они се осећају под стресом, што доводи до бржег премора или повлачења са посла. Истраживачи додају да су пружили бољи увид у "релационе последице овог неконвенционалног понашања".

Здравствени стручњаци генерално упозоравају да хронични стрес доводи до негативних менталних и физичких ефеката, као што су анксиозност, депресија, проблеми са варењем, висок крвни притисак, умор и друго.

image