Магазин

Најбоље и најгоре врсте тестенина које можете наручити у ресторану, по мишљену кувара

Можда већ имате свој омиљену врсту тестенине коју увек наручујете, али можда се предомислите након читања ове листе. Врхунски кувари објашњавају које врсте резанаца су најбољи, као и које углавном избегавају у ресторанима (а позиција једне врло познате врсте ће вас изненадити). Према овом водичу можете да знате шта би био добар избор када следећи пут одете у италијански ресторан.
Најбоље и најгоре врсте тестенина које можете наручити у ресторану, по мишљену кувара© Pexels/Engin Akyurt

Укуси сосева и комбинације састојака су бескрајне, али да ли и врста тестенине може да промени доживљај овог класичног италијанског јела? Кулинарски стручњаци сматрају да може, а неки од њих су поделили коју тестенину препоручују, а које никада не би наручили у ресторану:

Најбоље тестенине које можете наручити у ресторану

Шпагети

Ово је вероватно најпопуларнија тестенина на свету, а постоји добар разлог за то - лаки су за припрему, па је тешко погрешити и направити их неправилно. Стручњаци сматрају да је дефинитивно најбоље наручити шпагете у ресторану, јер су светски познатог облика. Поред тога, многи ресторани праве своје шпагете, што их чини веома квалитетним и укусним.

Таљателе

Ова северноиталијанска тестенина са јајима позната је по дугим, пљоснатим нитима. Народно предање каже да га је кувар створио у част златних праменова своје будуће жене. Иако је историја од тада демантовала ту романтичну причу, ова врста тестенине је остала невероватно популарна, посебно у комбинацији са месним сосовима, попут болоњеза.

Таљателе се такође често праве у ресторану, тако да се поручивањем ове тестенине добро могу проценити квалитет резанаца у ресторану.

Пакери

Ова велика тестенина у облику цеви се прави још од раних напуљских времена, када се сматрала "сељачком храном". Облик добро држи леп свеж парадајз или болоњезе сос, а многи кувари објашњавају да је ове комаде тестенине углавном тешко прекувати, тако да се увек може припремити ал денте, какву воле Италијани.

Каватељи

За ову тестенуну се верује да је једна од најстаријих у јужној Италији, а у преводу значи "мала удубљења", што управо доказује удубљени облик тестенине. Постоји велика вероватноћа да би вам конобар управо препоручио овај облик, а то је зато што се ова паста у већини случајева мора направити свежа.

Ако је тестенина домаћа, онда је вероватно најквалитетнија опција. Тесто за ову тестенину садржи рикота сир, може се правити од различитог брашна и иде уз бројне сосеве.

Фусили

Име на италијанском значи "мало вретено", а овај омиљени јужноиталијански облик направљен је од шпагета умотаних око жице, који су потом остављени да се осуше. Фусили је одлична тестенина, јер њена јединствена текстура омогућава да је сос равномерно обложи, тако да је сваки залогај пријатан и укусан. Идеалан је за супе, паста-салате или са кремастим сосом од путера.

Тортелини

Ова упечатљива тестенина вуче порекло из малог града у близини Болоње. Легенда каже да је настала након што је крчмар шпијунирао уморне митске госте, Зевса и Венеру, па је ову тестенину обликовао по Венерином пупку.

Ово је једина пуњена тестенина на листи најбољих, а кувари је препоручују из врло специфичног разлога.

Стручњаци сматрају да пуњене тестенине могу бити као "празно платно" за креативност. Тортелини могу бити сјајан додатак за сос или чорбу, посебно ако се сосеви "увуку" у унутрашњост ове пасте.

Најгоре тестенине које можете наручити у ресторану

Капелини

Такође позната као "анђеоска коса", ово је много тања и деликатнија врста шпагета. Али за госте многих ресторана, то је скоро увек разочарање, јер је припрему ове тестенине тешко усавршити у ужурбаној кухињи, те често буде прекувана.

Капелини се користи само у супи у Италији, јер је изузетно танка и крхка тестенина. Због тога, када се сервира са било којом врстом соса, тестенина може да се "слепи" и кида.

Пене

Можда уврштавање ове познате врсте на листу најгорих вас изненађује, али многи кувари сматрају да пене не држе сос или свој облик како треба.

Њоке

Ова северноиталијанска тестенина је заправо направљена од кромпира. Иако је замишљено да буде лагана и ваздушаста, често се служи гостима као збијена, што резултира изузетно пуном чинијом тестенине.

Иако су састојци једноставни (брашно, кромпир и јаје), њоке су изазовне и није увек лако припремити их, тако да се често купују замрзнуте. Такође, ако се не праве свеже, могу бити лепљиве и непријатне за јело, преноси Хафтингтон пост.

image