Магазин

Вештачка интелигенција и у тањиру - пратиће залогаје, бројати калорије

Вештачка интелигенција (АИ) се муњевитом брзином увлачи у све поре живота и већ је своју примену нашла у уметности, науци, превођењу, медицини, а сада ће се наћи и у нашем тањиру - бројаће нам залогаје и калорије, одређиваће нутритивне вредности оброка, најављују научници.
Вештачка интелигенција и у тањиру - пратиће залогаје, бројати калорије© freepik

Припремили смо укусан ручак, сервирали у тањир, смазали бисмо га одмах, али пре тога имамо могућност да се консултујемо са АИ која ће нам помоћи да сазнамо колико нам је јело нутритивно богато и има калорија. Када замислимо овако нешто, делује као научнофантастични филм, али је у ствари блиска реалност и то захваљујући научницима у Канади који раде на новој технологији која анализира видео снимке нашег оброка како би се одредила нутритивну вредност исхране коју уносимо.

"Тренутни алгоритми за процену величине порција хране 'претпостављају' да корисници сликају своје оброке једном или двапут. Ово је мало незгодно и могу да се пропусте намирнице које нису видљиве из горње перспективе, као што су састојци који се налазе у чорби," кажу истраживачи са Универзитета у Вотерлоу у Канади.

Прати залогај до уста

Уместо да гледа слику тањира као неки садашњи АИ системи за праћење, овај систем проучава сваки залогај на путу до уста, те је много прецизнији, појашњавају истраживачи и додају да рачуна запремину хране коју једемо са само 4.4 одсто грешке.

Иако систем тренутно не препознаје храну на прибору, његови "тренери" га уче како да уочи шта једемо. На крају би требало да буде у стању да препозна широк спектар намирница, чак и оних које претходно није видео.

Светска здравствена организација и АИ

Идеја научника јесте да нове технологије за исхрану долазе на тржиште, са циљем побољшања здравља популација које имају проблеме са гојазношћу и исхраном.

У корак са савременим технолошким трендовима иде и Светска здравствена организација, која је прошлог месеца објавила АИ промотера здравља под називом SARAH (Smart AI Resource Assistant for Health) како би одговарала на питања корисника о исхрани и здрављу 24 сата дневно.

Оживљена је као бринета која се смеје и мршти са екрана док постављамо питања, преноси Скај њуз. 

image