Магазин

Учите децу да користе АИ од шесте године, да не би постала "изгубљена генерација", каже АИ стручњак

Ако родитељи желе да њихова деца иду у корак са временом у коме се технологија брзо развија, требало би да их већ са шест година упознају са вештачком интелигенцијом, сматра АИ стручњак. Поделио је још неколико савета како родитељи могу да припреме децу за уклапање у нови свет и тражење послова у "дигиталној будућности".
Учите децу да користе АИ од шесте године, да не би постала "изгубљена генерација", каже АИ стручњак© Freepik/freepik

Деца би требало да науче да користе АИ чет-ботове, као што је Чет ГПТ, како би научили да праве забавне игре, прилагођене приче засноване на њиховим идејама и да пронађу одговоре на питања која често постављају, сматра АИ стручњак Ед Брусард, који компанијама помаже да се крећу тржиштем у којем доминира вештачка интелигеција.

"Често се шалим са клијентима, кажем да најбољи радник којег могу унајмити у њихову фирму је особа која је управо прешла своје испите користећи вештачку интелигенцију - они су већ научили како да користе АИ да би постигли одличне резултате", рекао је Брусард за "Дејли мејл".

"Послодавцима будућности ће бити потребни "домаћи" корисници АИ, којима је коришћење вештачке интелигенције за бржи, бољи и паметнији рад долази природно. Али не можете очекивати да ће ваша деца прихватити АИ, осим ако сами не будете узор позитивног АИ понашања," додао је.

Он препоручује да се деца са вештачком интелигенцијом започну док су у основној школи, рекавши да се образовни систем такође мора померити ка подучавању технологије.

"Послови које ћемо радити биће потпуно другачији и захтеваће другачији скуп вештина", рекао је Брусард. "Сада треба да направимо ту промену у нашим образовним системима, како не бисмо произвели изгубљену генерацију радника, који имају погреше вештине за свет после АИ," закључио је.

Објаснио је и да ће ствари као што су лидерство и способност самосталног размишљања и даље бити драгоцене, али да су ту и друге вештине које ће будућим генерацијама бити неопходне у свету у коме ће АИ бити саставни део живота. Неке од најважнијих које Брусард наводи су:

Могућност размишљања без интернета

"Интернет је умањио вредност и потребу да се памте ствари, чак и нешто једноставно, као што су упутства за одлазак до куће пријатеља", рекао је. "Један од проблема које ће АИ донети је то што превазилази само давање информација, већ заправо може да замени размишљање многих људи, креирањем прилагођених одговора на врло конкретна питања.""

"Како деца усвајају АИ алате, важно је да их научимо и како да размишљају, а не да размишљање препусте вештачкој интелигенцији. Можете помоћи својој деци тако што ћете подстицати њихову радозналост у свету."

"Разумевање како свет функционише биће од виталног значаја у будућности, јер све више и више посла обавља путем АИ, па ће људима бити потребно знање да разумеју и изазову поједине резултате АИ система."

Послови који још не постоје

Светски економски форум процењује да ће око 65 одсто деце која данас уђу у основну школу радити на пословима који тренутно не постоје.

"Канцеларски послови у целини неће бити сувишни, али ће се више бавити предузетништвом, комуникацијом и усмеравањем тимова (и вештачке интелигенције) за постизање задатака, него понављањем извршавања самих задатака. Другим речима, памћење и способност праћења структурираних процеса ће постати мање важни, али ће комуникација, решавање проблема, идеје и креативност остати кључни за успешан живот."

Учење заната

Тренутни послови који захтевају памћење чињеницама и обуку о процедурама, као што је рачуноводство, имаће смањену вредност, верује Брусард.

"Све више и више тих послова обавља АИ. У свету такве неизвесности, планирање за само једну одређену каријеру вероватно није исправно. Подстакните своју децу да раде оно што воле, али побрините се да то раде уз помоћ АИ."

Међутим, рекао је да би требало неговати занате у којима је потребна "људска рука".

"На занате као што су столарија, водоинсталатери и електричари, где су потребне практичне примене и решавање проблема на лицу места, вештачка интелигенција ће много мање утицати," закључио је Брусард.

image