Магазин

Интуција: Када је најбоље да се ослонимо на предосећај

Приликом доношења битних одлука, да ли се ослањате само на разум или ипак слушате свој унутрашњи осећај? Научници истичу да не би требало да занемаримо интуицију, јер се она сматра обликом спознаје на коју вреди обратити пажњу и често је ту да нам спасе наше животе.
Интуција: Када је најбоље да се ослонимо на предосећај© Sam Lion/pexels

Уписујемо факултет који ће, како нам разум каже, у будућности донети вероватно лепу каријеру и сигурност, али нам осећај говори да то ипак није за нас. После низа "падања испита" и изгубљеног времена и живаца, схватамо да је интуиција ипак била у праву.

Невербална, скоро као вибрација

Интуиција "ради" на имплицитном памћењу, односно способности да запамтимо и присетимо се ствари без свесног расуђивања. Мозак веома брзо, у року од неколико милисекунди, процењује ситуацију и разматра прошла искустава, личне потребе, преференцe, а затим даје интуитивни предосећај за одлуку засновану на том контексту. 

Тада је корисно размишљати о интуицији као о унутрашњем семафору који упозорава да успоримо или станемо када ситуација није добра за нас. Интуицију је тешко описати јер је апстрактна и нематеријална. То је осећај, невербалан и енергичан, скоро као вибрација.

Интуитивни избори и велике животне одлуке

Знамо је и под другим именима - предосећај, осећај, дубље знање. То је способност да се нешто одмах разуме без свесног расуђивања. Другим речима, одговори и решења долазе до нас, али можда нисмо свесни зашто и како.

Најкориснија је у ситуацијама када само аналитичко размишљање није довољно. Истраживања показују да су људи много срећнији и задовољнији када доносе интуитивне изборе када су у питању велике животне одлуке, као што је избор места за живот или врстa посла.

Страх и интуиција

Понекад се догоди да нисмо сигурни да ли осећамо страх или интуицију. Када се страх појави, осећа се потискивање енергије и као да желимо да избегнемо разочарење, исмевање или неодобравање, и тежи се да се избегне казна. Са страхом, обично доминирају оштре, критичке мисли. Интуиција, с друге стране може да буде повезана са нашим најбољим интересима, чак и ако то захтева да преузмемо ризик. Тада постоји нада, а можда чак и узбуђење. Када "нам интуиција нешто говори", тело је смирено, отворенији смо. Док је глас страха критичан, глас интуиција је охрабрујућ и одраз дубље мудрости, пише Форбс.

image