Магазин

Тајне лансирањa "Спутњика-1": Шта пише у писму руског научника које на аукцији кошта 775.000 евра

Које тајне крије руком исписано писмо чија је почетна цена на аукцији 775 хиљада евра? И коме је пионир совјетске космонаутике уопше писао те давне 1956. године? Одговор стиже право са Међународног економског форума у Санкт Петербургу где је "главна звезда" аукције управо писмо академика Сергеја Корољова.
Тајне лансирањa "Спутњика-1": Шта пише у писму руског научника које на аукцији кошта 775.000 евра© Canva / LiliGraphie

Питање је како би данас Русија била позиционирана у свету космонаутике да се давних 50-их година њеним развојем није бавио Сергеј Корољов,"отац" совјетске космонаутике. Овај геније био је неисцрпни извор енергије и знања, а захваљујући њему направљени су и први велики кораци у освајању космоса. Данас, скоро седам деценија касније, једно од његових писама у којима се детаљно описује припрема за лансирање "Спутњик-1" вештачког сателита у свемир, нашло се на аукцији у Санкт Петербургу, у оквиру Међународног економског форума, а почетна цена на лицитацији износи око око 775 хиљада евра (75 милиона рубаља).

Писмо Корољова открива како су текле припреме за лансирање сателита у свемир

Писмо Сергеја Павловича Корољова написано је давне 1956. године, много пре него што је човек први пут крочио у непрегледна космичка пространства. У њему се совјетски научник обраћао свом колеги, Константину Бушујеву, и то право из санаторијума у Кисловодску, где је био на одмору и рехабилитацији. Иако би макар тада требало да не мисли о послу, мисли Корољова су биле усмерене управо ка томе - како најбоље припремити за лансирање "Спутњик-1", први вештачки сателит Земље.

У свом добро препознатљивом стилу - са пуно детаља и чињеница заснованих на студиозним прорачунима - Корољов је са Бушујевим делио своје мисли о томе какве агрегате би најбоље било поставити на сателит, да ли је паметније ослонити се на механизме или пнеуматику, као и на који начин направити кабину тако да она буде максимално обезбеђена. Уз то, он је Бушујеву делегирао задатке како се процес припреме не би зауставио док је он одсутан. На крају крајева, до лансирања је остало само годину дана.

Писмо Корољова је било и у космосу

Сергеј Корољов је одувек маштао да полети у космос, али му се та жеља нажалост није испунила. Зато су руски космонаути дошли на идеју да на Међународну космичку станицу (МКС), ако ништа друго, пошаљу бар његово писмо. У неколико одвојених мисија, оно је заједно са космонаутима, по 16 пута дневно облетало Земљу, како би се на крају нашло на петербуршкој аукцији. Заједно са писмом Корољова, на МКС се налазила и фотографија Јурија Гагарина са његовим аутограмом.

Почeтна цена за овај бисер руске космонаутике износи 75 милиона рубаља, односно око 775 хиљада евра, а поред писма су се на аукцији нашли и други занимљиви предмети из руске историје: фотографија Јурија Гагарина са аутограмом, слика председника Русије, Владимира Путина, са Доналдом Трампом и њиховим аутограмима, као и патике фронтмена музичке групе "Кино", Виктора Цоја.

image