Магазин

Јуриј Гагарин - пут око света за 108 минута

Историјски лет у "лименој конзерви", у једној сасвим малој и једноставној свемирској летелици Јурија Гагарина винуо је у небеса - и буквално и фигуративно, будући да му је тај храбри подвиг донео не само светску славу, већ и унапређење: са Земље је полетео као старији поручник, а само 108 минута касније приземљио се као мајор. Које се још занимљивости везују за први лет у свемир, ко је био Иван Ивановић и због чега се Гагарин на Земљу вратио празног дневника?
Јуриј Гагарин - пут око света за 108 минута© canva/ autor wrangel

Победа коју је у трци против Сједињених Америчких Држава однео Совјетски Савез несумњиво је ушла у историју, а 12. април 1961. године, када је руски космонаут Јуриј Гагарин облетео круг око Земље, сматра се даном тријумфа и међународним Даном космонаутике. Ипак, сам лет испратило је неколико занимљивости (али и комичних ситуација) о којима се и данас прича.

ТАСС (државна информациона агенција Својетског Савеза) припремила је три различите вести

Совјетски космонаути и инежењери веома реалистично су приступили првом освајању космоса, а будући да се до Јурија Гагарина нико није осмелио на подухват тог типа, његов исход било је немогуће предвидети. Проблеми су могли да се појаве у свим фазама лета. Ипак, Совјетски Савез имао је намеру да све информације о лету комуницира потпуно транспарентно (независно од исхода), па је тако припремљено чак три различита наслова и вести - за сваки случај.

Први (свечани) текст објавио би се у случају успешног лета, други - уколико би се Гагарин приземљио у некој другој држави, као упозорење да се на њиховој територији налази космонаут коме је можда потребна помоћ, и трећи - уколико би се лет завршио трагично. На срећу, први лет у космос завршио се успешно, а своје свечано обраћање јавности ТАСС је објавио 12. априла 1961. године.

Иван Ивановић и Звездица

Како би потпуно збунили Американце који су у стопу пратили руске изуме и научна истраживања, Руси су дошли на вицкасту идеју. Наиме, неколико недеља пре планираног лансирања Гагарина у космос, они су пластичну лутку којој су дали име Иван Ивановић обучену у скафандер, заједно са псом Звездицом, послали у космос. Са њима, земљину орбиту напустио је и касетофон, са кога су се на Земљу слали кулинарске рецепте и песме. Можете само да претпоставите колико је времена требало Американцима да дешифрују овако "кодиране" информације и како су се само изненадили када су схватили да су насамарени.

"Пајехали!"

Чувена фраза "Пајехали!" ("Идемо"), постала је права крилатица и национални симбол који је означавао нову, космичку еру у историји човечанства. Наиме, према унапред усаглашеној процедури, Гагарин је приликом лансирања морао да каже "Посадо, полећем", али је он одлучио да тај протокол наруши и изговори "Пајехали!" Ову фразу Гагарин је позајмио од свог инструктора летења, будући да му није било јасно зашто да се обраћа посади, ако је он једини који се налази у летелици. Иначе, крајем 2020. године "Роскосмос" је одлучио да патентира ову популарну фразу Гагарина како би се заштитио од некоректне и недобронамерне конкуренције.

Лет на аутопилоту

Први лет човека у космос подразумевао је много изазова, а научници и истраживачи нису могли ни претпоставити на који начин ће људски организам и психа одреаговати на услове бестежинског стања, и да ли ће Гагарин остати при чистој свести и здравој памети. Како би се сви ризици свели на минимум, лет је реализован у режиму аутопилота, а Гагарин је могао да узме контролу у своје руке тек у екстремној ситуацији - али, не тек тако: за добијање команди било је потребно да се унесе специјалан код који је представљао резултат аритметичког задатка и био сакривен у коверти поред његовог места у кабини. Психолози су проценили да само особа са здравим разумом која не паничи може да отвори коверат и унесе код, те да нема претње да нешто може кренути по злу.

СССР - натпис на шлему исписан у последњем тренутку

За само 20 минута до лансирања у космос, његов инструктор и остатак екипе сетиле су се да је Гагаринов шлем био без икаквог обележја те да га могу помешати са неким иностраним агентом. Наиме, само годину дана раније у ваздушном простору изнад СССР нашао се шпијунски авион американца Френсиса Пауерса који је успешно оборен, а како иста судбина не би сустигла Јурија Гагарина, одлучено је да се само руком, не скидајући шлем, црвеним словима допише "СССР".

Дневници са лета били готово празни

Први лет у свемир од самог почетка пратиле су ситне неусалашености, па су тако на пример, укупна тежина Гагарина под пуном летачком опремом, укључујући скафандер и његову столицу премашивали укупну дозвољену масу за 13,6 килограма, зато су инжењери морали да у последњем тренутку демонтирају део унутрашње апаратуре летелице "Восток" како би смањили масу. На срећу, током лета није било значајних проблема, али ситни нису могли да се избегну - у условима бестежинског стања, графитна оловка којом је Гагарин писао летачки дневник, исклизнула му је из руку и загубила се, па Гагарин није могао да води запис свог 108 минута дугог лета око Земље. Вратио се на тло са готово празним дневником.

image