Магазин

Десет симбола СССР

Совјетски фотоапарат који је ушао у Гинисову књигу рекорда, колоњска вода која је понекад служила уместо водке и чаше које су прилагођене првој машини за прање посуђа у Совјетском Савезу, само су делић артикала који су обележили једну еру у руској историји. Шта је то што совјетске баке и деке и данас чувају у подрумима или на таванима својих кућа?
Десет симбола СССР© prinscrean / youtube ТОП 10 ФАКТОВ

Без обзира на то што се Совјетски Савез распао пре више од 30 година, сви који су се родили или одрастали у време совјетске власти још увек памте како су се намирнице из послуге носиле у авосјкама (мрежицама), а симптоми прехладе лечили чувеном "Звездицом". Већина ствари из тог периода данас се више не користи, већ се складиште на таванима кућа и станова, као подсетник на нека потпуно другачија времена. Зато смо данас одлучили да "одувамо прашину" са 10 симбола Совјетског Савеза и покушамо да дочарамо како је изгледао живот ономад.

Авосјка

Списак карактеристичних за СССР симбола отварамо "авосјком", мрежицом исплетеном од дебелих нити, за самопослугу, у коју су се стављале намирнице. Због чега је авосјка била толико популарна? Због своје компактности - за тили час се могла сложити не само у торбу, већ и у џеп јакне и капута. Златно доба авосјке је било током периода дефицита, а сваки становник СССР-а са собом је увек носио макар једну, за случај да налети на неку намирницу која се ретко проналази, а потребна је.

Портвејн "777"

Без обзира на то што се у Совјетском Савезу пропагирао здрав живот који је искључивао конзумацију алкохолних напитака, они су одувек били у продаји, а један од најпопуларнијих пића тог времена био је управо Портвејн "777" (односно, "Три секире"). Уколико не узимамо у обзир вотку, по којој је Русија позната широм света, портвејн (младо бело вино) је био један од првих алкохолних напитака домаће производње, а због своје приступачне цене био је омиљен међу становништвом.

"Буратино" лимунада

Оно што су популарни "Степ" сокови били током деведесетих година у Србији, то је "Буратино" лимунада представљала за становнике Совјетског Савеза - пили су сви, од најмлађих генерација, па до бака и дека. "Буратино" се продавао у два облика - у послугама, у стакленим флашама са етикетом на којој је био представљен чувени лик из цртаног филма, Буратино (Пиникио), или на покретним штандовима на територији града, где се продавао на чашу.

Топљени сир "Дружба"

Када смо већ код прехрамбених производа, не смемо испустити из вида топљени сир "Дружба", који је био један од омиљенијих намирница тог времена. Због чега је био толико цењен од стране милиона људи у Совјетском Савезу? Пре свега због свог потпуно природног порекла, згодне амбалаже и доступности - овај сир могао се купити у свакој локалној послузи по релативно приступачној цени.

Фасетирана стаклена чаша

Слободно можемо рећи ремек-дело Вере Мухине, совјетске уметнице и скулпторке, угледало је светлост дана 11. септембра 1943. године, када је изливена прва серија ових чаша у фабрици стакла у граду Гус-Хрустаљни. Ова чаша није била обична чаша, већ је идеја да она буде баш оваквог облика и димензија диктирана успесима совјетске индустријске делатности, која је баш у то време направила прву машину за прање посуђа. Фастетиране чаше брзо су ушле у употребу у читавом Совјетском Савезу, користила се у кафићима и ресторанима, по кућама, па чак и на апаратима за газирана пића. Занимљив је и податак да је тачно 476 оваквих чаша исте висине као и споменик "Радник и колхозница", ремек-дело Вере Мухине.

Маст "Звездица"

Апсолутна звезда овог списка (и то не само због свог назива) маст "Звездица" није свој век одслужила у време Совјетског Савеза, већ се и данас може пронаћи на полицама апотека и поље снабдевених супермаркета. Овај популарни вијетнамски балзам у препознатљивим црвеним, металним теглицама продавао се у свим совјетским апотекама, а у случају кашља или запушеног носа био је инстант решење, захваљујући јаком мирису ментола готово моментално би уклањао симптоме прехладе. Ипак, то није била једина примена, сматра се да је одлично решење и при уједу комараца.

Фотоапарат "Смена-8М"

Ово, слободно можемо рећи чудо совјетске технике за школарце у продаји се налазило читаву четврт века, од 1970. до 1995. године, а многима је остало у сећању због свог препознатљивог и веома издржљивог кућишта. Као потврда овој чињеници да је овај апарат био најпопуларнији фотоапарат у Совјетском Савезу говори и податак да је заслужено ушао у светску књигу Гинисових рекорда - ни мање ни више него као најпродаванији фотоапарат у свету.

Трострука колоњска вода

Титула најуниверзалнијег козметичког средства са разлогом одлази "у руке" ове колоњске воде. Иако је већина мушкараца користила "како Бог заповеда", у складу са наменом, били су и они који су ову колоњску воду користили као средство за дезинфекцију, па чак и уместо вотке (јер је више од трећине састава био чист алкохол). Највише се прославила за време Великог Отаџбинског рата, тада се највише користила управо због својих антисептичких својстава за дезинфекције рана.

Стаклене флаше за млеко и млечне производе

Оно што је ове флаше чинило изузетно популарним и захвалних за коришћење јесте њихово широко грло: за разлику од данашњих пластичних флаша, у Совјетском Савезу инсистирало се на стакленим  не само због тога што је згодна за пресипање, већ и због тога што се могла користити више пута. Систем је био и више него једноставан: посебне цистерне продавале су млеко и млечне производе право на улици, а купци су долазили са својим флашама у које се млеко, кефир или сурутка сипали право из цистерне. Касније је систем унапређен, па су се у послугама продавали исти ти производи али већ сипани у стаклене флаше, са фолијом која је затварала грло и на којој су били наведени назив производа и његов рок трајања.

Чај са слоном

Овај списак култних ствари које су обележиле доба Совјетског Савеза затварамо чајем - али не обичним, већ са сликом слона на амбалажи. Чај се у Совјетском Савезу веома поштовао, али овај, индијски, био је далеко испред свих, управо због тога, жута паковања са полица послуга увек су нестајала прва.

 

image
VV inauguration
banner