Магазин

Вежбе за побољшање вида нису увек делотворне, али ове ствари могу помоћи

Интернет је преплављен саветима за побољшање вида - од вежби за очи, преко наочара за сузбијање плавог светла, па до чудотворних мешавина биљака. Међутим, већину тих савета можемо "окачити мачку о реп". Срећом, постоји неколико ствари које заиста помажу.
Вежбе за побољшање вида нису увек делотворне, али ове ствари могу помоћи© Canva / Stephane Noiret

У савременом свету већина нас проводи најмање 8 сати користећи рачунар и мобилни телефон, што се у великом мери одражава и на квалитет вида. Код једних се појављује диоптрија, други примећују да очи постају суве и склоне иритацијама, док се код одређених људи јављају и главобоље проузроковане сталним чкиљењем у екране. 

Шта вам никако неће помоћи да побољшате вид

Са последицама се свако бори на свој начин. Једни у жељи да својим очима "врате младост" прибегавају свакојаким вежбама које виде на друштвеним мрежама. Међутим, оне су потпуно бесмислене. "Не постоје научне студије које су доказале ефикасност оваквих вежби, нити њихове дугорочне бенефите", навео је доктор Бенџамин Боцфорд, офталмолог, у интервјуу за Њујорк Пост.

Има и оних који манично купују "магичне" наочаре које наводно умањују утицај штетног плавог светла које емитују екрани. Као и када је реч о вежбама, ни оне немају позитиван утицај на квалитет вида, нити значајно ублажавају последице прекомерног коришћења геџета. О чудотворним мешавинама лековитог биља не треба ни говорити - овакво "надрилекарство" нема апсолутно никаквог ефекта.

Шта заиста има позитиван учинак

Здрав начин живота и избалансирана исхрана о којима се толико прича у последње време заправо су најбољи начин за одржавање здравља очију. Намирнице попут воћа и поврћа, које су богате витаминима и минералима, могу смањити ризик од настанка очних болести, док је умерена физичка активност одговорна за спречавање развоја глаукоме и обољења очију која су повезана са старењем.

Осим тога, одрицање од конзумације алкохолних напитака и цигарета и других дуванских производа такође може допринети редуковању ризика од развоја обољења, сугеришу офталмолози. Једина "вежба" која се заиста показала ефикасном када је реч о превенцији последица "синдрома компјутерског ока" јесте вежба 20/20/20 - а сваких 20 минута гледања у екран, одвојити 20 секунди и гледати у даљину у раздаљини од најмање 20 стопа (6 метара).

image