Магазин

Које 4 ствари не би требало да просипате у одвод судопере или лавабоа

Када је реч о остацима поједине хране и течности, најлакше је просути их у канализациони одвод. Али - да ли је најпаметније? Одговор на питање шта не сме да се просипа у одвод дали су експерти за одржавање животног простора, а неке ствари са списка ће вас изненадити.
Које 4 ствари не би требало да просипате у одвод судопере или лавабоа© Canva / Africa images

Некада је заиста најлакше просути нешто у канализациони одвод, било да чистите кухињу или купатило. Међутим, поједине течности и остаци намирница могу изазвати зачепљење цеви и довести до стварања непријатних мириса. Препоруке о томе шта никада не би требало просипати у одводе дали су експерти за одржавање животног простора, а њихових савета би требало да се придржава свако ко жели уредан и чист дом.

Било која врста уља и свињска маст

Искоришћено уље или свињску маст никада не би требало просипати у одвод, било да је реч о остацима од салате, пржења или уље коме је истекао рок трајања. Због своје структуре, уље са временом постаје лепљиво, а значи да се на њега могу залепити и остаци намирница или длаке љубимаца или коса. Не само да просипање уља може довести до зачепљења одвода, већ и до појаве непријатних мириса од нагомиланих у одводу остатака.

Остаци тестенина и пиринча

Остатке тестенина и пиринча који су након оброка остали у тањиру такође никада не би требало просипати у одвод, саветују стручњаци са портала Спрус. Ове намирнице у додиру са водом имају тенденцију да се додатно шире, што је сигуран пут ка зачепљењу цеви. Уместо тога, пре прања посуђа (ручно или у судомашини) остатке тестенина и пиринча треба пажљиво скупити и бацити у канту за отпатке.

Талог од кафе

Талог од кафе, било да је у питању онај из еспресо апарата или онај који је остао на дну шољице након што сте испили прву јутарњу турску кафу, никада не би требало просипати у одвод. Иако ово можда и не делује опасно на први поглед, проблем који може изазвати ова навика може бити велики, нарочито уколико је практикујете баш сваки дан.

Налепнице са воћа

Јабуке, поморанџе, киви, банане - ово воће најчешће на себи  има налепнице које када га перете немају куд већ - директно у одвод судопере. Ипак, без обзира на то што су оне мале и наизглед безопасне, уколико се залепе за цеви могу довести до њиховог зачепљења. Зато стручњаци увек саветују да их прво уклоните, а тек онда перете воће.

image