Магазин

Пет ствари у дому које сигурно не чистите довољно

Знамо најважније кораке када треба да чистимо дом - усисавање и рибање подова, брисање прашине са полица, прање судова, чишћење огледала, прозора... Али да ли сте се сетили свог даљинског управљача или кваке од улазних врата? Да ли сте некада помислили на прекидаче за светло када је време за "велико чишћење" куће? Постоји неколико места у дому којима не придајемо довољно пажње када је у питању хигијена, али довољно је да их с времена на време "освежимо" на брзе и једноставне начине.
Пет ствари у дому које сигурно не чистите довољно© Pexels/Polina Tankilevitch

Чишћење и одржавање хигијене у дому је нешто што можда делује једноставно, али постоје бројни делови куће на које веома лако заборавимо, а који могу да буду легло бактерија и прљавштине:

Преграда (уметак у фиоци) за прибор за јело

Иако судове свакодневно перемо, некада се остаци од хране не скину како треба. Можда нису довољно добро опрани у машини, можда су га деца узела, испрљала и вратила назад... Осим што ћемо прљаву виљушку или нож сигурно поново очистити, трагови хране (па чак и невидљиви) могу да остану на површини преграде.

Зато је добро да се повремено очисти, како би прибор у њој увек био блистав и чист. Довољно је да једном месечно испразнимо преграду, уклонимо остатке хране и обришемо је средством за чишћење или мешавином воде и сирћета.

Средства за чишћење

Можда звучи необично, али сви алати и средства за чишћење морају да "дођу на ред", па је препоручљиво да их повремено очистимо. То укључује крпе, метле, џогере, кофе, сунђере, рукавице... Користимо их за сакупљање прљавштине, испирамо, те можемо помислити да увек остају чисте, али заправо могу да сакупљају батерије, које ћемо само проширити по дому када их поново користимо.

Препоручљиво је да након сваког другог коришћења оперемо крпе у машини за веш, док метле, џогере и кофу за воду можемо брисати дезинфекционим средствима. Чак и саме боце ових средстава можемо повремено да обришемо антибактеријским марамицама.

Сунђере можемо да потопимо у воду са сапуном и детерџентом, а на крају, рукавице које носимо када завршимо чишћење би требало да исперемо водом и сапуном, као када перемо руке, због хемикалија и прљавштине која може остати на површини.

Даљински управљач, прекидач за светло, кваке

Другим речима, било који предмет или део дома који сви укућани или гости редовно додирују. Када улазимо у дом, на кваку од улазних врата преносимо различите бактерије, а исто важи и за прекидаче за светло.

Поред тога, даљински управљач је предмет који свако у домаћинству додирује више пута на дан, али у већини случајева никада није очишћен. Довољно је да га обришемо антибактеријском марамицом једном недељно, док кваке и прекидачи можемо да очистимо јачим средствима и крпом.

Плафон микроталасне пећнице

Флеке од хране у микроталасној је лако видети, али већина нас није свесна да се оне вероватно налазе и на плафону у унутрашњости уређаја (који углавном није толико видљив).

Зато је добро да када следећи пут чистимо микроталасну (што би требало да буде једном недељно) обратимо пажњу и на плафон, како бисмо били сигурни да се на њему не налазе остаци хране.

Канта за смеће

Чак и ако марљиво износимо смеће, канте у којима стоје кесе често постају прљаве. Могу да добију непријатан мирис, за који можда мислимо да долази од самог смећа, али ако је присутан и након што их избацимо, онда је сигурно у питању канта.

Можемо је очистити једном месечно, а ако приметимо флеке од хране, боље је да их одмах  уклонимо, како не би дуже стајале и привукле бактерије или мушице. Канту можемо да убацимо у каду/кабину за туширање и прво је очистимо сапуном за суђе или мешавином сирћета и воде. Затим, једанпут је можемо добро испрати, па унутрашњост добро орибати содом бикарбоном и оставити да одстоји неколико минута. Након тога, канту треба још једном испрати и оставити да се осуши.

image