Магазин

Најбољи сосеви на свету: На списку чак два српска специјалитета - један на 3. а други на 25. месту

Познати водич за оцењивање и рангирање кухиња широм света Тејст Атлас објавио је списак 50 најбољих сосева и намаза. Конкуренција је била велика, али су се без обзира на то чак 2 српска специјалитета нашла у ТОП 50.
Најбољи сосеви на свету: На списку чак два српска специјалитета - један на 3. а други на 25. месту© Canva / Jane Vershinin

Сваке године Тејст Атлас (Taste Atlas) врши селекцију светских специјалитета у најразличитијим категоријама. Тако је почетком маја ове године пиротски качкаваљ проглашен за најбољу српску намирницу, док су се у априлу на листи најбољих кнедли на свету нашле војвођанске гомбоце, односно кнедле са шљивама. Сада је овај портал избацио листу најбољих сосева и намаза на свету, а у ТОП 50 су се нашла чак два српска специјалитета!

Лесковачки домаћи ајвар на високом 3. месту

Ајвар из Лесковца, који се прави искључиво од домаћих сорти црвене паприке као што су домаћа канија, Куртовска капија и Паланачко чудо, познат је не само на Балкану, већ и широм света. Овај ароматични намаз традиционално се припрема крајем лета и током јесени, тако што се паприке прво препеку, а потом помешају и са печеним патлиџаном, белим луком, уљем и сољу.

Сви састојци се самељу и потом смештају у стаклене тегле, да би се до следеће сезоне служили као додатак роштиљу и другим домаћим јелима, било да је у питању доручак, ручак или вечера. Зависно од личних преференци, ајвар се припрема у две варијанте - благој и љутој.

Српски урнебес на 25. месту

Још један српски специјалитет се нашао на списку најбољих сосева и намаза на свету, и то на јако добром 25. месту. У питању је урнебес, који се прави од младог сира, белог лука, паприке, уља, жуманаца и соли. Овај пикантни намаз богатог укуса најчешће се служи као прилог роштиљском месу, сервира као мезе или маже као подлога за домаће варијанте брускета.

Најбољи сос на свету је либански тум, а одмах иза њега је еквадорски ахи крјиојло

Либански сос тум проглашен је за најбољи сос на свету по мишљењу Тејст Атласа. Традиционално се прави као емулзија белог лука и уља, слична мајонезу, али без додатка јаја. Тум се обично служи уз специјалитете са роштиља, а због своје кремасте текстуре и богатог укуса постао је омиљен на целом Блиском истоку.

Други на списку је еквадорски љути сос Ахи крјиојло, који се припрема од љуте паприле, младог лука, коријандера и сока од лимете, уз додатак уља и соли. Оно што га издваја од осталих сосева јеје освежавајући укус богат цитрусним нотама. У многим домаћинствима у Еквадору овај сос је неизоставан део трпезе, а сада ће, сасвим сигурно, постати популаран и широм света.

image