Магазин

Како точите гориво? Ако имате ову навику можете нанети велику штету аутомобилу

Већина возача точи гориво без размишљања, мислећи да је важно само да је оно одговарајуће за тај тип возила. Међутим, постоји још нешто о чему би требало водити рачуна том приликом, јер грешка коју многи чине доводи до оштећења возила.
Како точите гориво? Ако имате ову навику можете нанети велику штету аутомобилу© Canva / baona

Возачима аутомобила које покрећу мотори са унутрашњим сагоревањем је сипање горива на пумпама потпуно рутинска ствар. Међутим, иако су правила за ципање горива сасвим једноставна, неки возачи и ту праве грешку, ни не слутећи да тако могу нанети велику штету свом четвороточкашу, а и новчанику

Шта не треба радити приликом точења горива у резервоар

Обично возачи, како би ређе морали да стају на пупму и допуњују резервоар, сипају гориво "до чепа", односно онолико колико може стати у аутомобил. Ово јесте добра пракса, јер на тај начин у систем за трансмисију горива не доспевају талози који се могу накупити на дну резервоара. Ипак, ако се претера, то никако није добро.

Наиме, стручњаци за аутомобиле наглашавају да у резервоар никада не треба досипати још пар капи горива након што "пиштољ" за точење горива сам заустави точење. Иако може деловати као да простора још има, систем који зауставља точење горива дизајниран је тако да се сав вишак горива који се сипа после тога једноставно преусмери у одводну цев.

Зашто није добро досипати још пар капи горива у резервоар

Сипање горива на овај начин, пре свега, доводи до беспотребног трошења новца, јер сав тај вишак који ћете на каси платити не иде у резервоар. Осим тога, због овакве несмотрености се може оштетити и аутомобил, и то на више начина. Неки проблеми могу деловати минорно, а други захтевати озбиљну инвестицију како би се решили.

У најбољем случају, вишак горива који се може излити из отвора за сипање може оштетити фарбу на каросерији. У најгорем - може доћи до оштећења филтера са активним угљеником који имају готово сви модернији четвороточкаши. Тада се емисија штетних гасова у атмосферу може повећати, а рад мотора потпуно дестабилизовати.

Зато, када следећи пут станете на пумпу да допуните резервоар, имајте на уму да је сасвим довољно да пустите "пиштољ" за точење да одреди колико је горива довољно. Уштедећете нешто новца, а и аутомобил ће вам рећи хвала што водите рачуна о његовом "здрављу".

image