Магазин

Колико дуго гориво сме да буде у резервоару? Одговор вас може изненадити

Да ли сте знали да гориво има рок трајања и да се након дужег стајања оно може покварити? Вероватно о томе никада нисте размишљали, али ако планирате службени пут или одмор од неколико месеци, требало би да имате на уму да није пожељно остављати аутомобил у гаражи или на паркингу пуног резервоара.
Колико дуго гориво сме да буде у резервоару? Одговор вас може изненадити© Canva / Jittawit.21

Иако их не доживљавамо као кварљиву робу, дизел и бензин то итекако јесу. Они који аутомобил користе свакодневно о томе ни не размишљају, али би они који свог четвороточкаша ретко користе итекако требало да имају на уму да се кола никако не остављају дуго са горивом у резервоару, јер то може довести до великих кварова.

Након колико времена се гориво поквари

Како наводе стручњаци за аутомобиле са потала Хак Ревија, бензил или дизел не би требало да се налазе у резервоару дуже од 2 или 3 месеца. Уколико стоји дуже од тога, због оксидације и промене спољне температуре, годиво губи своја својства и представља потенцијалну опасност по мотор и његове делове, попут ињектора или филтера.

Доспевањем дотрајалог горива у систем мотора могу се изазвати проблеми са стартовањем возила, грубљи рад у леру (празном ходу), као и губитак снаге приликом убрзавања возила у вожњи. Уколико приметите било шта од ових симптома, потребно хитно одшлепати аутомобил код мајстора како би извукао гориво из резервоара и санирао потенцијалне кварове.

Како продужити рок трајања горивa

Уколико идете на дужи пут или једноставно не планирате возити аутомобил у наредних неколико месеци, најбоље би било да резервоар испразните, а гориво ускладиштите у посебним канистерима (уколико вам то простор дозвољава). У чистим херметички затвореним посудама које се се чувају у мрачној просторији гориво може стајати између 6 месеци и годину дана, наводи се н апорталу AXI International.

У случају да се не разумете у ову тематику, а имате све неопходне услове и неколико десетина литара горива вишка, о томе како га најбоље складиштити се можете консултовати са својим мајстором. Он ће вам препоручити неке адитиве који ће успорити развој микроорганизама у гориву и тиме успорити процес оксидације и његово кварење. Уколико се оно и поред тога поквари, његово коришење се никако не препоручује.

image
VV inauguration
banner