Магазин

Микропластика је свуда око нас: Како је избећи у храни, одећи и домаћинству

Од одеће до амбалаже за храну, излагање микропластици постало је готово неизбежно - јасно је да нам се увукла под кожу и њене негативне последице ћемо тек осетити. Иако не можемо да контролишемо већину микропластике која је око нас, оно што би требало јесте да избегавамо куповину и коришћење одређених производа и тако утичемо на смањење нивоа изложености.
Микропластика је свуда око нас: Како је избећи у храни, одећи и домаћинству© FlyD/unsplash

Мали комади пластике који загађују околину постали су саставни део наших живота, готово као ваздух и вода. Одређени производи садржи пластичне адитиве као што су микроперле, које на крају завршавају у води и земљишту и враћају нам се кроз потрошњу. У овом зачараном кругу, природа и здравље највише пате те би требало да паметно бирамо производе које конзумирамо.  

Хлеб, пецива, замрзнута храна, слаткиши - избегавати у широком луку 

Научници кажу да је избегавање прерађене хране један од најлакших начина да колико толико смањимо присуство микропластике у нашем окружењу. Иако пластична амбалажа омогућава дужи рок трајања, паковање такође ствара микропластику током времена која се може наћи у прехрамбеним производима. Истраживачи су открили да је већа вероватноћа да су прерађени прехрамбени производи већ били изложени пластичним честицама након контакта са опремом за производњу хране.

Конкретно, доказано је да високо обрађена храна попут смрзнутих chicken nuggets садржи највише микропластике по граму меса, према недавном истраживању, пише Индипендент.

Препорука стручњака јесте да купујемо храну која је амбалажирана у стакленим или дрвеним кутијама.

Бирати одећу од природних материјала, пластични намештај не излагати сунцу 

Широко распрострањена употреба пластике није ограничена само на прехрамбене производе и предмете за домаћинство, већ и на намештај, постељину и одевне предмете. Њих обично креирају брендови брзе моде који често користе синтетичке материјале попут полиестера и најлона. Статистика каже да 60 процената материјала за одећу је на бази пластике, према извештају Програма УН за животну средину. Зато је јако важно да освестимо шта и како купујемо - да бирамо квалитетније ствари, природне материјале и по врх свега не гомиламо гардеробу и обућу. 

Пластика се увукла и у намештај и посебно је опасно ако се исти остави на директну сунчеву светлост. Изложеност се може ублажити ако се ови предмети константно усисавају.

image