Магазин

Ако ваш језик изгледа овако, можда би требало да избегавате кафу

За многе је јутарња шољица кафе неопходна за почетак дана, али један доктор је упозорио да један симптом на вашем језику може да буде знак да можда не би требало да је пијете. Ако желите да се уверите да ли је препоручљиво да наставите да свакодневно уживате у кафи, можете да урадите ову лаку проверу код куће.
Ако ваш језик изгледа овако, можда би требало да избегавате кафу© Freepik/KamranAydinov

Већина нас не може да замисли да нам дан почне без кафе, али само зато је волимо, то не мора нужно да значи да је увек добра за нас. "Да ли би требало да пијете кафу? Ако желите да знате одговор, можете да исплазите језик," рекао је др Анис Калаф на платформи ТикТок.

"Можете да одете до огледала и урадите мали тест да сазнате. Ако имате пуно пукотина на језику и ако је прекривен густим жутим наслагама, вероватно не би требало да пијете кафу."

Он тврди да се то често своди на потенцијалну 'неравнотежу у телу', коју пића која садрже кофеин могу погоршати. Као објашњење је описао нешто што је у традиционалној кинеској медицини познато као "недостатак јин енергије, заједно са превише топлоте и влаге".

@acupuncturefit Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth#didyouknow#healthtips#dranis#coffee♬ Smalltown Boy - Bronski Beat

Шта значи овај "недостатак равнотеже"

У кинеској медицини се храна дели у четири групе, према енергији коју носи и ефекте које има на тело: Хладна, топла, влажна и сува храна. Кафа и друга пића која садрже кофеин припадају категорији топле хране, која у комбинацији са исувише влажне хране може довести до нежељених ефеката на здравље.

Конзумирање превише топле хране, која носи "јанг енергију" (лук, паприке, црвено месо, парадајз, кофеин) може довести до "прегрејаног" тела, што се испољава као црвенкаст тен, честе упале, лоша столица и "ватрене" емоције, као што су фрустрација и раздражљивост.

Уз то, конзумирање превише влажне хране (млечни производи, глутен, заслађивачи, јаја) доводи до озбиљне гојазности, задржавања воде у организму, појаве циста, алергија и упорног кашља, прекомерног знојења и гљивичних инфекција.

Како је кафа "загревајући" стимуланс, напитак може да појача ове симптоме и да потенцијално буде узрок жутих наслага на језику.

Како повратити равнотежу

Као што је претходно поменуто, овде фали "јин" енергија, коју карактерише хладна група хране: јагоде, лубенице, вода са ледом, хладни чајеви, краставац, купус, кељ... Ове намринице служе као супротност толпој "јанг" храни и могу расхладити организам и повратити равнотежу.

Ипак, ово није увек узрок жућења језика, јер узрок се може приписати низу фактора као што су лоша орална хигијена, дехидрација или присуство бактерија и квасца. Иако сама кафа обично није директан узрок, она може погоршати услове који доводе до ових наслага, тако да постоји велика вероватноћа да вам овај напитак неће пријати.

Кафа уједно повећава производњу желудачне киселине - што се телу можда неће превише допасти. Такође, честе главобоље или мигрене понекад могу бити повезане са прекомерним уносом кафе, посебно ако неко конзумира велике количине током дана.

image