Магазин

Платформа Икс укида видљивост лајкова на објавама: "Ваши лајкови су сада приватни"

"Важна промена: ваши лајкови су сада приватни", написао је Илон Маск на платформи Икс, цитирајући објашњење о новој функцији које је у уторак објавио инжењерски налог компаније. Ова нова функција је уведена како би наводно заштитила кориснике од осуђивања и критика од стране других корисника на основу садржаја који "лајкују". Занимљива је чињеница да је од кад је уведена ова промена - број лакова на мрежи значајно порастао.
Платформа Икс укида видљивост лајкова на објавама: "Ваши лајкови су сада приватни"Getty © NurPhoto

Вест је званично објавио Илон Маск, а ажурирање сајта се joш увек уводи. 

Према објави компаније, корисници ће и даље моћи да виде које објаве су сами "лајковали", ко је "лајковао" њихове објаве, али не и ко је лајковао туђе објаве. Другим речима, оно што корисник "лајкује" на мрежи неће моћи нико да види осим њега.

На профилима већине корисника је нестала опција листања кроз "лајковане" објаве, која је омогућавала да свако може да види која врста садржаја се некоме допада.

"Јавни лајкови подстичу погрешно понашање", написао је прошлог месеца на платформи Хаофеи Ванг, директор инжењеринга у компанији Икс. "На пример, многи људи су обесхрабрени да покажу да им се допада садржај који би могао бити провокативан у страху од освете "интернет тролова" или су штитили свој углед. Ускоро ћете моћи да "лајкујете" без бриге ко би то могао видети."

Он је додао да, ако корисници слободније "лајкују" постове за које су заинтересовани, алгоритам платформе Икс ће постати прилагођенији њиховим преференцијама.

Маск је поделио и дијаграм на коме се приказује да је број "лајкова" на платформи порастао након увођења нове функције, што може да значи да се корисници осећају "слободније" и да немају страха од осуђивања. Неки су задовољни новим ажурирањем, али има и оних који сматрају да ово није добра идеја.

"Људи који су се плашили да "лајкују" моје објаве сада то раде", "Углавном волим све промене које уведеш, али баш ми се не допада што су "лајкови" приватни. Ја креирам онлајн садржај и увек користим "лајкове" да се лакше повежем са својом публиком. За неке људе, којима је теже да направе такву везу, приватни "лајкови" ме спутавају да се развијам," пишу корисници на платформи.

Многи додају да ова опција не би требало да буде обавезна, већ да сваки корисник може да одлучи да ли ће његови "лајкови" бити сакривени или не.

Неке друге платформе друштвених мрежа су такође увеле могућност приватности "лајковања". Пре неколико година је Инстаграм имао опцију праћења активности, где су људи могли да виде који се постови корисницима свиђају.У међувремену је ова опција уклоњена а корисници су такође добили могућност да сакрију број "лајкова" на објавама које креирају.

image