Магазин

Шаком и капом: Илон Маск дели плаве квачице за верификацију налога потпуно бесплатно

Корисницима широм света додељене су потпуно бесплатно плаве квачице које означавају да је налог на Икс платформи верификован. Многи од њих су у први мах помислили да је у питању грешка, али ипак није: ову одлуку Илон Маск је донео свесно.
Шаком и капом: Илон Маск дели плаве квачице за верификацију налога потпуно бесплатно© Privatna arhiva

Од како је Илон Маск дошао на чело Твитера догодиле су се бројне промене: популарна друштвена мрежа је прво доживела потпуну трансформацију и постала Икс, а затим су се низале и свакојаке измене у начину њеног функционисања. Међу последњим новитетима јесте и бесплатна додела плавих квачица, које су раније биле доступне само "утицајним твитерашима" или онима који се претплате на ИксПремијум.

Плаве квачице за све који имају преко 2.500 верификованих пратилаца

Ново правило Илона Маска односи се на све оне који имају стандардне налоге на друштвеној мрежи Икс, а који имају преко 2.500 верификованих пратилаца. Овакви корисници су по речима Илона Маска, власника платформе, први у реду за добијање бесплатне верификације и препознатљивих плавих квачица.

"Сви Икс налози са преко 2.500 верификованих пратилаца добиће Премијум могућности потпуно бесплатно, док ће они са преко 5.000 верификованих пратилаца добити ПремијумПлус опције", написао је Илон Маск на свом налогу на овој друштвеној мрежи. 

Раније су плаве квачице добијали само утицајни корисници мреже

Због чега се технолошки могул одлучио на овакав потез још увек није јасно, али се "шушка" да је ово одговор на незадовољство корисника. Од када је Маск дошао на чело Твитера, додела плавих квачица више није била условљена утицајем на овој друштвеној мрежи, већ је верификацију могао да купи свако по цени претплате, која је 8 долара.

Оваква одлука је корисницима тешко пала, будући да је практично преко ноћи верификација изгубила своју вредност. Од тада, па све до данас, лоше одлуке Маска су се само низале, па је и Икс престао да важи за једну од најпопуларнијих платформи за праћење важних вести и светских догађаја и постао "плодно тле" за ширење дезинформација.

Хоће ли након ове промене Икс поново повратити свој значај преостаје да видимо, али судећи по коментарима, Маск ће морати да се потруди много више. За почетак - да на неки начин направи разлику између "правих" плавих квачица и оних које су купљене, а самим тим и недовољно аутентичне.

image
VV inauguration
banner