Магазин

Живот у ових 10 градова је постао "неиздрживо скуп"

У последњих неколико деценија је све теже купити кућу у многим земљама широм света. Али у неким местима су цене толико порасле да сада, према новом извештају, припадају категорији која их означава као "неиздрживо скупе". У којим градовима је скоро немогуће пронаћи повољну кућу?
Живот у ових 10 градова је постао "неиздрживо скуп"© Pexels/Ben Cheung

Амерички градови на западној обали и на Хавајима заузели су пет од 10 најскупљих места за живот, према годишњем извештају о доступности стамбеног простора Demographic International, који прати цене кућа широм света већ 20 година.

Од укупно 94 главна тржишта испитана у осам земаља, можда није изненађујуће да су најскупљи амерички градови за куповину куће у Калифорнији, где се налазе Сан-Хосе, Лос Анђелес, Сан Франциско и Сан Дијего, сви ушли у првих 10.

Хавајска престоница Хонолулу се нашла на шестом месту, а Аустралија је једина друга земља поред САД која доминира на листи "неиздрживо скупих градова", коју предводе Сиднеј и јужни градови Мелбурн у Викторији и Аделејд у Јужној Аустралији.

Али на врху глобалне листе је Хонг Конг, азијско финансијско средиште познато по малим становима и високим киријама. Важно је напоменути да је то једино кинеско тржиште обухваћено у овом извештају.

Хонг Конг се редовно налази на "најскупљим" листама, има најнижу стопу власништва над кућама од свих анкетираних градова (само 51 одсто), у поређењу са својим азијским ривалом Сингапуром, где власништво над кућама премашује 89 одсто, због вишедеценијске посвећености владе на побољшавању јавног становања. Хонг Конг је можда најскупљи град на свету, али потенцијални купци куће могу бити охрабрени да знају да куће није толико тешко приуштити као некада.

И Ванкувер и Торонто су се нашли на листи градова који су "неиздрживо скупи".

Зашто су цене тако високе

Извештај мери доступност средње цене куће коришћењем односа цене и прихода, подељене са бруто средњим приходом домаћинства.

Повезују се пораст рада од куће током пандемије са наглом потражњом за кућама изван градских центара, које имају више спољашњег простора.

"Средња класа је под притиском углавном због ескалације трошкова земљишта. Пошто је земљиште било рационирано у настојању да се обузда ширење урбаних подручја, вишак потражње у односу на понуде је подстакао пораст цена", наводи се у извештају. Додаје се и да су цене још више порасле како су инвеститори изашли на тржиште да би остварили профит.

Листа топ 10 "неиздрживо скупих" градова:

  • Хонг Конг
  • Сиднеj
  • Ванкувер
  • Сан-Хосе
  • Лос Анђелес
  • Хонолулу
  • Мелбурн
  • Сан Франциско/Aделејд
  • Сан Диего
  • Торонто

За оне који чекају промену политике или пад потражње, извештај је такође навео и најприступачније градове од 94 анкетирана широм света.

То су Питсбург, Рочестер и Сент Луис у САД, Едмонтон и Калгари у Канади, па Блекпул, Ланкашир и Глазгов у Уједињеном Краљевству, као и Перт и Бризбејн у Аустралији.

image