Магазин

Ово су најмиришљавији градови на свету - први на листи је колевка цивилизације са Балкана

Оцењивање градова по знаменитостима, популарности, изгледу, храни и величини се често ради, али сада постоји још једна интересантна, неистражена титула: Најбољи мирис. Који су критеријуми за најмиришљавији град и који се налазе на самом врху листе?
Ово су најмиришљавији градови на свету - први на листи је колевка цивилизације са Балкана© Pexels/Alfie Sta

Сигурно је да већина градова у свету нема пријатан мирис, јер се у њима налази толико људи, толико смећа, а ту је и канализација, саобраћај... Ипак, испоставило се да неке метрополе заправо миришу прилично добро, према недавној студији компаније "Хајп (HAYPP)". Анализа је бацила светло на мирис (углавном занемарени аспект урбаног живота), код 30 великих светских градова, те је откривено који од њих најслађе мирише.

Фактори који одређују "оцену мириса" укључују чистоћу и количину цвећара, пекара и парфимерија, а град који је дошао на врх топ-листе је Атина у Грчкој.

Оно што је Атину довело на врх су првенствено мириси хране. Ужурбане уличне пијаце, арома свежих производа, зачинског биља и различитих грчких деликатеса се шири ваздухом, тако да је Атина право задовољство за чула, са оценом 8.3 од 10 на "мирисометру".

Атина је такође и цветни рај, јер се, како је израчунато, на 10 квадратних километара налази 31 цвећара и 22 парфимерије, што значи да се пријатан мирис задржава у сваком углу града. Посвећеност града чистоћи се такође огледа у његовом Индексу еколошких перформанси (ЕПИ), који је добио оцену 56.2.

Зато следећи пут, ако не знате где да одете на путовање, не следите своје срце, већ пратите свој нос.

Иако је Атина добила прво место, вреди поменути друге градове који су се нашли на листи градова са најлепшим мирисом на свету. Друго место заузима Париз, са својим романтичним амбијентом и елегантним булеварима, а одмах иза њега је Цирих, познат по својој чистоћи и живописном окружењу.

Ово су 10 најбољих градова на свету са најбољим мирисом

  1. Атина, Грчка
  2. Париз, Француска
  3. Цирих, Швајцарска
  4. Даблин, Ирска
  5. Луксембург
  6. Никозија, Кипар
  7. Копенхаген, Данска
  8. Букурешт, Румунија
  9. Валета, Малта
  10. Амстердам, Холандија
image
VV inauguration
banner