Магазин

Деца чије мајке пију кравље млеко током трудноће и дојења имају мањи ризик од развоја алергија

Кравље млеко је веома здраво и богато је многим витаминима и минералима, па се његова конзумација препоручује у сваком узрасту. Међутим, осим што је извор нутријената, оно има још једну веома важну "функцију" - уколико га мајке конзумирају у трудноћи и током дојења, оно помаже деци да развију виши степен отпорности на алергије изазване храном.
Деца чије мајке пију кравље млеко током трудноће и дојења имају мањи ризик од развоја алергија© Canva / pixelshot

Бројна научна истраживања показала су да прехрамбене навике мајки у периоду трудноће, а касније и дојења, у великој мери имају утицај на то како ће се развијати имунолошки систем детета, а са тим у вези - и на који начин ће оно по рођењу реаговати на алергене који се налазе у храни.

Конзумација крављег млека у трудноћи и током дојења смањује ризик од појаве алергија код деце

Једно запажање научника је посебно интересантно, а то је да је код деце чије су мајке током трудноће и дојења пиле кравље млеко примећена ређа појава алергијских реакција на алергене који се налазе у намирницама. До њега су шведски научници дошли након истраживања 508 мајки просечног узраста 30 година и њихове деце у узрасту од годину дана.

Малишани који су учествовали у истраживању углавном су били алергични на јаја и млеко или на обе намирнице одједном, док су код неких идентификована и медицинска стања попут атопичног екцема и астме. Студија је показала да су она деца чије су мајке пиле млеко у трудноћи и за време периода дојења била ређе "жртве" алергијских реакција, преноси портал Њуз Медикал.

Који механизми покрећу овакву реакцију још увек није познато

"На који год начин да смо интерпретирали резултате добијене током истраживања, закључак је био исти", наводи коаутор студије Маил Бармен у интервјуу за Њуз Медикал. "Међутим, механизми који се крију иза повезаности конзумације млека и појаве алергија још увек нису довољно истражени и јасни", додаје она.

Будући да ови механизми још увек нису идентификовани и проучени, научници не могу са сигурношћу да тврде да је конзумација крављег млека "превентивни лек" за алергије, без обзира на то што се повезаност јасно види. Такође, истраживачи сугеришу и да кравље млеко можда није једина намирница чија конзумација може смањити ризик од настанка алергија код деце.

image