Магазин

Џејн Биркин, Принцеза Дајана, Џоди Фостер: 7 торби које су назване по славним дамама и зашто

Даме са ове листе су послужиле као инспирација за неке од најпопуларнијих торби у модном свету. Од елегантних икона попут Грејс Кели и Џеки Кенеди, до савремених музичарки и глумица, ове жене су послужиле као инспирација модним дизајнерима.
Џејн Биркин, Принцеза Дајана, Џоди Фостер: 7 торби које су назване по славним дамама и заштоGetty © Keystone, Tristan Fewings

Познате даме су већ деценијама музе модним дизајнерима, а неки креатори су одлучили да овековече њихова имена тако што су их "позајмили" за називе својих торби. Неке од најпопуларнијих ташни назване према модним иконама, глумицама и певачицама су: 

Hermès Birkin

Популарно име је добила по покојној глумици и певачици Џејн Биркин. Идеја за ову легендарну торбу настала је 1983. године, кад се Џејн у авиону нашла поред Жан-Луја Думаа (тада извршног директора куће Ерме). Током овог сусрета му се пожалила да не може да пронађе торбу која јој одговара, која ће довљно да траје и да издржи годинама (због тога се, у овом периоду, определила за велику сламену корпу). Жан-Луј је био инспирисан њеном причом и осмислио је скицу за торбу, која је убрзо постала стварност.

Данас, цеба најпопуларнијих модела торби почињу од око 10 хиљада долара, аксклузивнији асортиман такође се креће до 100 или чак до 250 хиљада долара. Осим што представљају класичан комад, данас су велики симбол луксуза и друштвеног статуса.

Hermès Kelly

Једна од најславнијих и најскупљих свих времена, Кели торба је добила име по Грејс Кели, америчкој глумици која је постала принцеза од Монака, након удаје за принца Ренијеа III, 1956. године. У почетку је назив торбе био Sac à dépêches, али касније је преименована након велике популарности коју је добила након што ју је Грејс Кели често користила.

Торбу је дизајнирао Роберт Дума, зет Емила Ермеса. Педесетих година прошлог века је достигла врхунац популарности, када је принцеза од Монака фотографисана како је држи преко стомака, како би прикрила ране знаке трудноће. Као и Биркин торба, Кели је велики симбол луксуза и један од омиљених аксесоара за љубитеље моде.

Lady Dior

Било кроз одећу или аксесоаре, принцеза Дајана је увек умела да остави модни траг. Зато није велико изненађење да је била инспирација за један од најпопуларнијих аксесоара француске модне куће Диор. Ова култна торба се први пут појавила 1995. године, а принцеза Дајана ју је тада добила на поклон.

Принцеза ју је носила на различите догађајде, тако да су је модни ентузијасти брзо уочили. Затражила је исти дизајн у тамно плавој боји, да би јој се слагала уз очи. Године 1996. Кристијан Диор је променио име торбе у Лејди Диор, у част Лејди Дајане.

Gucci Diana

Принцеза Дајана није инспирисала само једну, већ две модне куће које су по њој именовале торбе. Међу њеним омиљеним модним додацима била је торба Gucci Bamboo, а на једном култном снимку из деведесетих, принцеза је снимљена како носи ову луксузну торбу, у комбинацији са дуксом и бициклистичким шортсем.

Скоро две деценије касније, на 60. годишњицу њеног рођења 2021. године, модна кућа јој је одала почаст тако што је "оживела" торбу из својих архива и преименовала је у Гучи Дајана. 

Mulberry Del Rey

Америчка кантауторка позната је по томе што на филмски начин истражује теме меланхолије и романсе, а један од њених музичких спотова послужио је као инспирација за чувену торбицу. У питању је спот за песму Video Games из 2012. године, који је инспирисао креативну тадашњу директорку модне куће Малбери, Ему Хил. Да би одала почаст Ланиној дирљивој музици, Хил је за певачицу дизајнирала белу торбу од коже ноја. Ова торба је касније пуштена у продају у различитим бојама.

Gucci Jackie

Џеклин Кенеди је била модна икона своје ере. Будући да је била позната по ванвременском модном стилу, њена колекција торби је одмах стекла популарност. Један од модела је важио за својеврсни драгуљ, који је често носила. Ова Гучи торба у облику полумесеца је направљена тако да правилно и елегантно лежи испод рамена. Њен јединствени облик убрзо је запао за око прве даме, која ју је додала свом стајлингу и одмах је претворила у тражен аксесоар. Торба је на крају преименована у њену част.

Bottega Veneta, The Jodie

Добитница Оскара Џоди Фостер је једна од најталентованијих холивудских глумица, али је уједно и инспирација за култну торбу модне куће Ботега Венета. Иако бренд иницијално није званично представио торбу према имену глумице, постала је позната након што је покушала да се сакрије од папараца држећи је преко лица.

Балансирајући између класичног и савременог, ташна је доступна у низу боја и представља прави баланс између савременог и класичног дизајна. 

image