Магазин

Хаљина принцезе Дајане продата за рекордну цену од више од милион долара

Комад одеће је срушио све рекорде продаје принцезиних хаљина на досадањшим аукцијама, а у питању је вечерња хаљина са мотивом тамног, звезданог неба. Достигла је цену од невероватних 1.148.080 долара, чак 11 пута више од процењене вредности комада.
Хаљина принцезе Дајане продата за рекордну цену од више од милион долараGetty © Len Trievnor

Цена вечерње црне, плишане хаљине је на аукцији куће "Џулијенс аукшенс" премашила износ од милиона долара и надмашила је процењену вредност, која је износила око 100 хиљада долара.

Хаљина је продата у комплету с јастучићима за рамена, плавом сукњом од органдина у стилу балерина, великом машном, лентом и оригиналном илустрацијом дизајна. Креирао ју је марокански дизајнер Жак Азагури и представља хаљину принцезе Дајане која је до сада постигла највећу цену на било којој аукцији у свету.

Некадашња принцеза од Велса хаљину је први пут носила у Италији 1985. током краљевске турнеје са својим тадашњим супругом принцем Чарлсом. Поново ју је обукла 1986. на концерту Симфонијског оркестра у Ванкуверу, а балерина стил хаљине је био симбол љубави коју је "лејди Ди" имала према плесу и балету.

Азагури је упознао принцезу осамдесетих година и често је сарађивао са њом: "Њене посете атељеу су биле веома опуштене, волела је да разговара са девојкама овде. Није тражила да креирам хаљине посебно за њу, знала је да ће овде да пронађе нешто што ће да јој се допадне, што ћемо моћи да прилагодимо за прилику на којој би је носила," пише на званичном сајту дизајнера.

Претходни рекорд држи њена хаљина боје патлиџана, која је у јануару у аукцијској кући "Сотби" продата за 604.800 долара након "жестоког надметања".

То значи да је ова вечерња хаљила продата по практично дуплој већој цени у односу на претходну креацију која је постигла рекодни износ. Иначе, исти мароканско-британски дизајнер је креирао и њену венчаницу 1981. године.

image
VV inauguration
banner