Магазин

"Словенска девојка": Руски музички хит и лепота девојака из Источне Европе покориле друштвене мреже

На друштвеним мрежама од почетка зиме круже снимци девојака у крзненим бундама и шубарама, које позирају уз руску поп песму "Моја мармелада". Постоји на хиљаде сличних клипова који представљају нови вирални тренд "словенске девојке" - толико популаран да хештег #slavicgirl има преко 700 милиона прегледа на ТикТоку. Како су естетика "словенских девојака" и једна руска песма (стара 20 година) освојиле интернет?
"Словенска девојка": Руски музички хит и лепота девојака из Источне Европе покориле друштвене мреже© Freepik/svetlanasokolova

Крајем новембра прошле године, песма "Моја мармелада", коју изводи Катја Лејл, доспела је на треће место топ листе музичке стриминг платформе "Спотифај". Ова песма је испрва била велики хит у Русији пре две деценије, али јој је интересантан зимски тренд #slavicgirl сада вратио популарност међу новим генерацијама.

Ко су "словенске девојке"

Крзнена бунда и шубара природних боја, црвени кармин и румени образи су главни елементи естетике "словенске девојке". На хиљаде корисница ТикТока и Инстаграма су се придружиле овом тренду, у коме се снимају уз пратњу претходно наведене поп нумере. Неке од девојака које учествују у тренду су заиста пореклом из Русије, Источне или Југоисточне Европе, али има и оних које долазе из других крајева света и једноставно уживају у естетици.

Ипак, то није довољно: Да би неко био "словенска девојка", поред претходно наведених визуелних елемената, важно је и да има адекватан начин размишљања.

Према садржају бројних креатора који су одлучили да овај тренд представе свету, "словенска девојка" је самоуверена, али резервисана - никада неће да показује превише емоција, ретко ће да се насмеје (јер не воли да се смеши искључиво из пристојности, већ само када је за то расположена), воли луксуз и воли да се улепшава, очекује да ће њен мушкарац да је обожава, поштује, да јој купује поклоне (то је, ипак, посао "јачег пола")...  

Другим речима, "словенска девојка" може бити било ко, све док може да имитира типичан изглед и "искарикирано" понашање девојака које долазе из наведених подручја.

Тренду су се придужиле девојке широм света и интересантно је да се неки елементи поклапају и са тренутно актуелним зимским трендом "жене мафијаша", као што су крзнене бунде и склоност ка дотеривању. Међутим, оно што чини појаву "словенске девојке" посебно занимљивом је то што је заснована на одређеном географском подручју и стереотипима везани за културе ових народа, а не на стилу/причама из популарне културе. 

Није поптуно јасно зашто је баш овај тренд постао толики хит, посебно међу млађим генерацијама, али је фасцинанто да привлачна естетика и једна енергична руска песма могу да утичу на колективну свест и мењају популарни садржај на интернету.

"Данас, у условима такозваног укидања свега руског, једна песма на руском је узела маха на светским листама. Очигледно јој је дошло време. Увек сам говорио да ће, захваљујући нашој култури, једног дана многи збуњени поново окренути лице Русији. Људи не желе укидање руске културе, они је воле, што је доказао успех песме "Моја мармелада" 20 година након њеног објављивања", рекао је недавно за јавност музички продуцент и аутор ове песме Максим Фадејев.

image
VV inauguration
banner