Магазин

Фантом из Краснојарска: Ко је девојчица која се налази на већини слика овог града

Пре нешто мање од 10 година историјски музеј Краснојарска добио је занимљив упит - да достави фотографије свих знаменитости тог града у доба владавине императора Николаја II. Док су вадили слике из архиве, запослени у музеју су уочили нешто јако необично: на свим фотографијама је била једна иста девојчица.
Фантом из Краснојарска: Ко је девојчица која се налази на већини слика овог града© Youtube / Utopia Show

Архивске фотографије градова обично красе музеје, локалне галерије или домове оних који су у том граду провели значајан део живота. Свака од тих фотографија прича своју причу. Ипак, слике из периода Царске Русије које су усликане у краду Краснојарску имају причу која је потпуно другачија од свих осталих и, по мишљењу многих, помало језива.

Девојчица-фантом је мистериозно "лице" града Краснојарск

Занимљиво је да је на свим фотографијама девојчица практично идентично изгледа: обучена је у белу хаљину до колена, на глави носи шешир, коса јој је уплетена у плетеницу, а у рукама држи кишобран. Оно што се такође јасно уочава на свакој слици јесте њен израз лица - видно незадовољан.

Укупно је девојчица забележена на преко 20 архивских фотографија, а свака нова будила је безброј питања. Ко је девојчица? Да ли је намерно у кадру или случајно? Да ли је уопште она и била физички тамо или је то само њен дух који је камера забележила? Питања је много, а одговора јако, јако мало.

Које тајне крије и зашто постоји толико легенди о њој

О томе ко је девојчица са слика постоји на хиљаде теорија и легенди. Пре свега због тога што на свим фотографијама она изгледа исто. Ово не би било необично да су слике направљене током једног дана, али то није случај: све фотографије датирају из периода 1906. до 1908. године.

По начину на који је одевена могло се закључити да је она из имућне породице, али које - нико није знао да каже. Слике су чак у једном тренутку завршиле и на друштвеним мрежама не би ли се сазнало макар нешто, али нико није успео да препозна у девојчици неког свог претка. 

Параван за шпијунажу или нешто друго

Према једној од теорија, девојчица-фантом је рођака фотографа, али оно што је нелогично у тој верзији јесте чињеница да се она некако увек налази у задњем плану, а никада у фокусу. Да је фотограф заиста желео да је услика, вероватно би она стајала у првом плану.

Друга теорија гласи да је девојчица коришћена као параван за шпијунске активности. Ову верзију посебно "подгревају" објекти који се налазе на снимцима: на сваком од њих су или знаменитости града или стратешки објекти. Међутим, и ту постоји нелогичност - сви су грађени у различито време, а девојчица на свим сликама изгледа исто.

На тренутак се учинило да је истина откривена

У једном моменту посебно је била актуелна теорија да девојчица уопште није ни постојала, већ да је то само картонска фигура коју је фотограф свуда носио са собом. Иако ово звучи врло вероватно, и овде се поставља питање - а зашто би то неко радио?

Брзо је постала прави "бренд" Краснојарска, а у њену част је направљена чак и серија разгледница под називом "Фотографије на којима је она". Никада јој нису наденули чак ни име, била је и остала фантомски лик који је исписао историју града.

image