Магазин

Како је огледало Грофа Дракуле стигло у Русију и које је проклетство донело са собом

У каменом дворцу на Васиљевском острву, који је припадао Николају Брусницину, одједном су, крајем 19. века почеле да се дешавају страшне ствари - сви који би се налазили у просторији са великим огледалом које је стигло из Италије доживљавали су неке несреће, болести, па чак и умирали. Легенда каже да је огледало некада припадало грофу Дракули, а да је његова енергија крива за све недаће у дворцу Брусницина.
Како је огледало Грофа Дракуле стигло у Русију и које је проклетство донело са собом© Wikimedia Commons / Pavel Kirillov, Canva / The Halal Design, GRVS Studio

Крајем 19. века, 1844. године, Николај Брусницин, трговац кожом, купио је камени замак на Васиљевском острву, а будући да је здање дуго самовало, одлучио је да га у потпуности реновира. Када су сви капитални радови завршени, ред је дошао на уређивање простора.

Једна по једна, просторије су се из суморних и празних претварале у раскошне, украшене мотивима митских хероја, цветним дезенима, орнаментима и огледалима. На крају, ред је дошао и на балску салу - просторију која је требало да окупља "крем де ла крем" друштва и буде епицентар свих радосних догађаја.

Огледало Дракуле у дворцу Брусницина

Међутим, замисао Брусницина пореметило је једно раскошно огледало које је он наручио специјално из Италије. Ако је веровати легендама које су кружиле, оно је некада давно украшавало спаваћу собу Владислава III Цепеша, познатијег као гроф Дракула. Да ли је Брусницин знао за то и свесно га купио или не, није ни важно. Важно је оно што се, од како је оно стигло, почело дешавати у дворцу.

Испрва ништа није слутило на невољу - огледало је стигло савршено упаковано и без проблема монтирано на зид и поред својих импозантних габарита. Међутим, кроз неко време, Брусницин је уочио да нешто није како треба, а да једну породицу за другом сустижу недаће. У први мах он је одбијао да поверује да огледало има везе са тим, али како су се ситуације низале све више је био сигуран да је огледало главни кривац.

Од главобоља до мистериозних нестанака

Сви који би се нашли у балској сали и погледали се у огледало за јако кратко време добијали би несносну главобољу, која је могла трајати и данима, па чак и недељама. Али, то није било најгоре - већина њих би након само неколико месеци потпуно занемоћала и тешко се разболела. Најгоре од свега прошла је спремачица која је редовно одржавала ову салу - од како се у њој појавило огледало она је доживела потпуни слом нерава, а убрзо и преминула.

Таман када је Брусницин помислио да се трагични низ догађаја завршио, стигле су вести које су га потпуно паралисале: његова вољена унука, која је често проводила време у тој просторији, оболела је од до тада непознате болести. За јако кратко време њен млади живот се угасио, и тада је Николај дефинитивно решио да проклето Дракулино огледало склони из сале за балове и смести у подрум, како више нико не би долазио у контакт са њим.

Након револуције, током наредне реконструкције дворца и његове пренамене у фабрику, огледало је поново извађено из подрума и окачено на зид - овога пута у кабинету генералног директора. Само неколико дана након тога директор је нестао без трага и гласа, у сред радног времена. Након тога нестало је и неколико радника који су били задужени за опремање кабинета и који су огледало намештали. Где се оно налазило након тога, као ни где се налази сада - нико не зна.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner